main logo
644

În Siberia au fost descoperite semnele unei iminente catastrofe

Cercetătorii NASA au ajuns la concluzia că solurile veșnic înghețate (permafrost) din Siberia și Alaska și-au accelerat procesul de topire din cauza formării lacurilor termocarstice.

În Siberia au fost descoperite semnele unei iminente catastrofe

Lacuri termocarstice sunt numite adanciturile pline cu apă, care apar că urmare a topirii termafrostului și situate adânc în sol, relatează Știri.md cu referire la jurnalul.ro.

Crearea acestor lacuri distrug echilibrul de temperatura, pentru că apa determina încălzirea solului. Se formează, astfel, o legătură inversă pozitivă, care grăbește topirea permafrostului în perioada caldă a anului. 

Potrivit estimărilor oamenilor de știință, în zona acestor lacuri, solurile înghețate se pot topi cu 15 metri în adâncime, în loc de câțiva centimetri. Problema este că fenomenul se observă în zonele care nu au fost supuse unor temperaturi relativ ridicate în decurs de zeci de mii de ani.

Cercetătorii au constatat că formarea lacurilor termocarstice sporește emisiile de dioxid de carbon cu 125-190% comparativ cu volumul eliberat în atmosfera în cazul unei topiri treptate. 

În opinia specialiștilor NASA, rezultatele arată că modelele existente ale schimbărilor climatice trebuie completate, pentru o evaluare adecvată a consecințelor efectului de seră și a încălzirii globale. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării