main logo
358

În Lituania are loc turul doi al alegerilor prezidentiale

Lituanienii votează duminică în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, punctul final într-o cursă strânsă între cei doi candidaţi de centru-dreapta care promit să lupte împotriva inegalităţilor sociale, evitând în acelaşi timp deriva populistă.

În Lituania are loc turul doi al alegerilor prezidentiale

Ingrida Simonyte, deputată independentă apropiată conservatorilor şi fost ministru de finanţe, l-a devansat cu foarte puţin, în primul tur care a avut loc la 12 mai, pe economistul Gitanas Nauseda, un erudit novice în politică, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro

Astfel, Simonyte a beneficiat de susţinerea a 31,13% dintre alegători, în timp ce contracandidatul său a obţinut 30,95%. Premierul Saulius Skvernelis s-a clasat pe locul trei, cu 19,72% din voturi.

Niciun sondaj de opinie nu a fost publicat înainte de scrutinul de duminică, ce coincide cu alegerile pentru Parlamentul European, însă analiştii mizează pe Nauseda datorită independenţei sale, spectrului său politic larg şi personalităţii sale.

Cu cei doi candidaţi pro-Europa de centru-dreapta, Lituania rezistă curentului eurosceptic care se constată în Uniunea Europeană (UE), majoritatea alegătorilor lituanienii considerând că UE le-a adus prosperitate şi securitate.

Câştigătorul celui de-al doilea tur o va înlocui pe actuala preşedintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care îşi încheie cel de-al doilea mandat consecutiv, ultimul conform legii. "Doamna de oţel", cunoscută pentru limbajul său ferm faţă de Rusia, este citată printre candidaţii la preşedinţia Consiliului European.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării