main logo
2581

Imagini șocante din Bucea: Pe străzi, civili împușcați în propriile mașini

În timp ce oficialii de la Moscova califică drept „un nou atac fake” și „o amenințare directă asupra securității mondiale”, apar tot mai multe imagini șocante cu posibile crime asupra civililor Bucha, un oraș aproape de Kiev, după ce armata rusă s-a retras.

Imagini din Bucea: Pe străzi, civili împușcați în propriile mașiniFoto: știri.md

Trupele ucrainene au găsit cadavre cu mâinile legate, împușcate în cap și cu semne de tortură, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

În câteva fotografii publicate de Andrei Cojocaru din orașul Bucha se poate vedea tabloul sumbru lăsat de trupele ruse în urma retragerii.

„Pe străzi, civili împușcați în propriile mașini în care încercau să fugă din calea dezastrului. Peste alte autoturimse, armata rusă a trecut efectiv cu tancurile zdrobindu-i în interiorul mașinilor pe cei care se aflau în ele. Iar un bătrân care se deplasa cu bicicleta la marginea localității a fost împușcat în plin. Pe străzi, găsești la tot pasul rachete neexplodate înfipte în asfalt și tot felul de mine, muniție, obuze ce pot exploda oricând”, a scris fotograful într-o postare pe Facebook, atașând mai multe imagini din Bucha.

Imagini de cadavre continuă să apară pe străzile din Bucha și din apropiere de Irpin. Autoritățile ucrainene spun că până acum au fost găsite cadavrele a 410 de civili în zone din jurul Kievului.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vizitat Bucha, unde a spus că Rusia a comis crime de război și genocid. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că este de acord că crimele ar trebui clasificate drept genocid. Ca răspuns, președintele francez Emmanuel Macron a cerut mai multe sancțiuni asupra exporturilor de petrol și cărbune ale Rusiei. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat că noi sancțiuni UE și sprijinul pentru Ucraina sunt „pe cale” în timp ce Kremlinul a negat în mod repetat că forțele ruse au ucis civili.

Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, iar în urma lor au lăsat imagini de coșmar: orașe pârjolite și zeci de cadavre ale cetățenilor ucraineni care zac chiar pe drumuri (numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit).

În Bucha au fost găsiți zeci de morți cu mâinile legate, primarul orașului declarând că Bucha era „împânzită cu cadavre”. Oamenii, a spus primarul, au fost împușcați în ceafă. În satul Motîjin, au fost găsite cadavre într-o groapă comună. Pe marginea uneia dintre autostrăzile din regiunea Kiev, fotojurnaliştii au văzut trupurile unor femei goale. Forțele ruse au încercat să le ardă.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina pentru a elimina „întreaga naţiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha, în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse.

Totodată, preşedinta Maia Sandu, s-a declarat „şocată” de „masacrul” din oraşul ucrainean şi a anunţat pentru luni, 4 aprilie, zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a negat că armata rusă ar fi provocat masacrul din localitatea, regiunea Kiev, și spune că „toate fotografiile și videoclipurile publicate de regimul de la Kiev, care ar fi mărturie despre astfel de „crime” comise de personalul militar rus în orașul Bucha, sunt o altă provocare.”

Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că cei care sunt implicați în tortura și execuția civililor vor fi condamnați pe viață. De asemenea, ea le-a transmis soldaților ruși aflați încă pe teritoriul Ucrainei să se comporte „în așa fel încât pentru tot restul vieții să nu fiți nevoit să căutați constant un gol unde să vă ascundeți”, deoarece „războiul se va termina mai devreme sau mai târziu”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării