main logo
3114

Imagini de pe front: Rusia folosește bombe termobarice în Ucraina

Armata rusă a publicat imagini pe rețelele sociale care arată folosirea de bombe termobarice împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk.

Imagini de pe front: Rusia folosește bombe termobarice în Ucraina

Cunoscută și sub numele de „bomba cu vid”, arma termobarică este extrem de controversată, din cauza distrugerilor și efectelor pe care le produce. În prezent, bomba termobarică este considerată a fi cea mai puternică armă convențională (nenucleară). Armata lui Putin are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Forțele ruse au atacat cu bombe termobarice pozițiile ucrainene de lângă un sat din apropiere de Svatove, în regiunea Lugansk. Respectiva localitate a fost eliberată de trupele Kievului săptămâna trecută.

Sistemele „Buratino” sunt considerate de către ruși „aruncătoare grele de flăcări” și pot lansa rachete termobarice până la o distanță de 9 kilometri.

Pe lângă efectele directe ale undei de șoc, bombele termobarice provoacă rupturi ale organelor și asfixiere în cazul persoanelor care se află în raza de acțiune a exploziei.

O bombă cu vid, sau o armă termobarică, este alcătuită dintr-un container care conține un gaz și două încărcături distincte.

Ajunsă în zona țintei, primul detonator eliberează gazul din container care se împrăștie și pătrunde în adăposturile sau fortificațiile nesigilate complet.

Al doua încărcătură „aprinde” apoi respectivul gaz și provoacă o uriașă minge de foc și o undă de șoc în urma căreia oxigenul din aerul înconjurător zonă „aspirat”.

Rusia a fost acuzată încă de la începutul invaziei Ucrainei că a folosit bombe termobarice inclusiv împotriva țintelor civile.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării