main logo
474

Imaginea președintelui Braziliei, afectată de incendiile din Amazon

Numărul brazilienilor care consideră „dezastruoasă” activitatea președintelui Jair Bolsonaro a crescut de la 33 la 38% după incendiile de amploare din pădurea amazoniană.

Imaginea președintelui Braziliei, afectată de incendiile din Amazon

Sondajul institutului Datafolha arată că 29% dintre brazilieni susţin că Bolsonaro face o treabă „bună sau foarte bună”, în scădere faţă de 33% în iulie, potrivit rezultatelor publicate luni, informează Reuters, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Proporţia brazilienilor care spun că Bolsonaro face o treabă normală a scăzut la 30% de la 31% anterior, un rezultat în marja de eroare.

Potrivit Datafolha, 51% dintre brazilieni cred că Bolsonaro a făcut o treabă proastă sau dezastruoasă în gestionarea incendiilor din pădurea amazoniană.

Luna trecută, agenţia spaţială braziliană INPE a dezvăluit că un număr mare de incendii sunt recurente în pădurea amazoniană din 2010, declanşând o revoltă internaţională şi apeluri la autorităţi de a face mai mult pentru a proteja cea mai pare pădure tropicală din lume.

Bolsonaro a trimis armata să lupte cu incendiile după mai multe zile de proteste publice şi critici din partea liderilor lumii.

Politicianul de extremă dreaptă s-a angajat şi într-un război public al declaraţiilor cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care a numit incendiile „ecocid” şi a cerut să se facă mai mult pentru combaterea lor cu prilejul reuniunii G7 din Franţa.

Bolsonaro a spus în cele din urmă că va accepta o ofertă de ajutor de 20 de milioane de dolari numai dacă Macron îşi retrage „insultele” împotriva lui.

Potrivit sondajului Datafolha, 66% dintre brazilieni cred că ţara ar trebui să accepte ajutor internaţional pentru a combate despădurirea din Amazon.

Bolsonaro a câştigat preşedinţia anul trecut cu un avans confortabil, dar acesta s-a erodat constant de când şi-a început mandatul, la 1 ianuarie. Sondajul Datafolha a fost realizat pe un eşantion de 2.878 de persoane în 175 de oraşe din Brazilia, pe 29 şi 30 august. Sondajul are o marjă de eroare de 2%.

Pe de altă parte, Bolsonaro, care urmează să sufere o nouă intervenţie chirurgicală, s-a declarat hotărât luni să apere poziţia Braziliei în ceea ce priveşte pădurea amazoniană în faţa Adunării Generale a ONU de la New York „chiar şi în scaun rulant”, relatează AFP.

„Voi veni în faţa ONU chiar în scaun rulant sau pe targă, voi veni pentru că trebuie să vorbesc despre Amazon”, a declarat preşedintele în faţa jurnaliştilor.

Brazilia este cea care tradiţional susţine primul discurs în Adunarea Generală, care este prevăzută în acest an pe 24 septembrie.

Jair Bolsonaro urmează să fie operat duminică pentru a patra oară după atacul cu armă albă căruia i-a căzut victimă în timpul campaniei sale electorale, în urmă cu an, pe 6 septembrie 2018.

El va fi operat din nou de o „hernie de perete abdominal” şi trebuie să rămână spitalizat zece zile, potrivit medicilor de la un mare spital din Sao Paulo.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării