main logo
3699

Igor Girkin: Așa-zisa operațiune militară specială rusă eșuează

„Pentru prima dată după 150 de ani, Rusia este singură”, a declarat, vineri, fostul președinte Dmitri Medvedev, la un post de radio local.

Igor Girkin: Așa-zisa operațiune militară specială rusă eșuează

Potrivit unor publicații occidentale, atmosfera în tabăra rusă nu e deloc optimistă: ofensiva Kremlinului a eșuat lamentabil, iar Moscova se pregătește acum de apărare, când contraofensiva ucraineană este așteptată în orice moment, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

În Crimeea, spun serviciile ucrainene de informații, ocupanții ruși și colaboraționiștii au început să-și evacueze familiile, de teama unui atac fulger al Ucrainei.

În estul Ucrainei se dau lupte grele pentru fiecare petec de pământ, însă ofensiva rusă aproape că a stagnat în jurul orașului Bahmut, centrul unor lupte sângeroase în ultimele câteva luni.

Potrivit publicației Bloomberg, Kremlinul a renunțat la ofensivă în această primăvară și își va concentra eforturile ca să blocheze mult așteptata contraofensivă ucraineană.

Fost lider pro-rus: „Trupele rusești luptă ilegal”

În tabăra rusă, însă, unii propagandiști au început să-și piardă încrederea în victorie. Este cazul unui fost spion rus, dar și fost ministru de război al așa-zisei Republici Populare Donețk, care critică, mai nou, toate deciziile Kremlinului.

Igor Girkin, fost ministru de război al DPR: „Trupele (rusești) care luptă pe linia frontului în acest moment nu au niciun statut legal. Așa că, dacă așa-zisa operațiune militară specială eșuează, niciun soldat nu poate spune că se supunea unui ordin, pentru că din punct de vedere legal nu avea niciun drept să îl urmeze. Cum poate un soldat, atunci când nu a fost declarat războiul, să tragă într-un reprezentant al altui stat suveran? E un criminal”.

Fostul spion a răspuns în termeni duri când a fost întrebat dacă sunt șanse ca Putin să fie judecat pentru crime de război.

Igor Girkin, fost ministru de război al DPR: „Dacă pierdem războiul și (Putin) nu e strâns de gât înainte, unul ca Navalnîi îl va trimite la Haga”.

Pe de altă parte, chiar și liderul grupării mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, a respins unul dintre sloganurile preferate ale Kremlinului, care susține încă de la începutul războiului din Ucraina că Rusia luptă cu trupe NATO.

Evgheni Prigojin: „Suntem în război, exclusiv cu armata ucraineană, cu anumite grupuri de psihopați și mercenari care vor doar să ucidă ruși și cu cei care susțin Ucraina din punct de vedere moral, mental, și e de înțeles de ce s-au oferit voluntari”.

Kievul face pregătiri intensive pentru viitoarea contraofensivă. În Germania sunt aproape 4.000 de militari ucraineni care se antrenează pe blindatele americane Bradley și Stryker. Iar în Marea Britanie sunt câteva zeci de artileriști care se familiarizează cu obuzierele autopropulsate AS-90.

Rusia este conștientă de planurile Ucrainei pentru o contraofensivă - spune Dmitri Medvedev, adjunctul lui Putin la conducerea Consiliului de securitate al Rusiei.

Dmitri Medvedev: „Trebuie să atingem toate obiectivele care au fost stabilite pentru a ne proteja teritoriile. Și nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungem la Kiev, atunci va trebui să mergem la Kiev. Dacă trebuie să mergem la Liov, va trebui să mergem la Liov, pentru a eradica această contagiune”.

Rusia, noi amenințări cu arme nucleare

Medvedev a amenințat chiar cu recurgerea la arme nucleare, dacă Ucraina ar încearca să preia Crimeea: „Dacă vorbim despre unele lucruri serioase care sunt legate de o încercare de recucerire a Crimeei... Este destul de evident că acestea sunt motive pentru utilizarea tuturor mijloacelor de apărare, inclusiv a doctrinei descurajării nucleare. Există în mod evident motive pentru utilizarea absolut a oricăror arme. Sper că prietenii noștri de peste Ocean își dau seama de asta”.

Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a decorat soldați ai marinei ruse care ar fi doborât trei drone cu explozibil ucrainene, ce au vizat, zilele trecute, vase din flota rusă de la Marea Neagră, aflate la Sevastopol, în Crimeea.

Serghei Șoigu: „Ați făcut ce trebuia să faceți, v-ați îndeplinit datoria de serviciu. Nu v-ați pierdut capul, ați dat dovadă de inventivitate, încredere și, într-o anumită măsură, de abnegație. Nu toată lumea reușește să înfrunte inamicul în acest fel!”.

Un lucru e clar: Rusia se pregătește pentru un război de durată. Iar asta se poate observa și din educația pe care o primesc copiii ruși în această perioadă. În aceste imagini, o fată de la o școală rusească recită o poezie patriotică, în timp ce pe fundal rulează fotografiile unor soldați ruși morți în Ucraina.

Pe de altă parte, organizația caritabilă Salvați Ucraina a difuzat aceste imagini cu 17 copii ucraineni, deportați, care au putut fi aduși înapoi în Ucraina. Sunt copii din regiunile Herson și Harkov, care ar fi fost mutați în teritoriile ucrainene ocupate sau chiar în Rusia. După ce ucrainenii au eliberat, în parte, Hersonul și complet regiunea Harkov, rușii au refuzat să returneze copii. Părinții au încercat să-i recupereze și unii ar fi reușit, cu ajutorul organizației caritabile.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării