main logo
652

Hong Kong: Documentul controversat de la care au pornit protestele

Hong Kongul se confruntă, de câteva săptămâni, cu proteste fără precedent, care au dus la cea mai mare criză politică din metropolă. Cu toate acestea, protestatarii nu dau semne că vor să renunțe.

Hong Kong: Documentul controversat de la care au pornit protestele

Astfel, aici au loc manifestații pro-democrație care au loc aproape în fiecare zi, dominate de ciocniri între poliție și protestatari la aeroport, iar zborurile au fost anulate, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

În acest context, armata chineză a adus la graniță transportoare blindate.  Marți, doi chinezi de pe continent au fost bătuți și mai multe persoane au fost rănite. În plus, au avut loc amenințări, iar autoritățile acuză protestatarii de „activități teroriste”.

Îmbrăcați în negru, culoarea care reprezintă această mișcare, protestatarii s-au așezat pe jos, cu pancarte în chineză și engleză pe care sunt afișate atât mesaje de condamnare a violențelor forțelor de ordine, cât și mesaje pentru turiști, pentru a-i face conștienți de ceea ce se întâmplă în regiunea lor, informează BBC News.

Participanții la demonstrație au împărțit fluturași turiștilor, care conțineau informații despre modul brutal în care poliția din Hong Kong a reprimat protestele. 

De exemplu, pe una dintre pancarte era inscripționat mesajul:„Salvați Hong Kong de tirania și brutalitatea poliției“ era înscris pe una dintre pancarte.

Toate aceste activități au pornit, la începutul lunii iunie, ca urmare a unui proiect de lege care propune extrădarea dizidenților politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei. 

Actul normativ a stârnit furia cetățenilor, care au acuzat amestecul chinez în problemele interne ale metropolei.

Chris Patton, ultimul guvernator al Hong Kongului înainte de reunirea fostei colonii britanice cu China, crede că „Hong Kongul este pe marginea prăpastiei și pentru că guvernul refuză să renunțe la acest proiect de lege.”

Manifestanții au promis să iasă în stradă până vor apărea rezultatele dorite. Aceștia cer demisia șefei contestate a executivului din Hong Kong, Carrie Lam, o anchetă independentă privind intervenția poliției, o amnistie pentru cei arestați, retragerea definitivă a proiectului de lege, care în prezent este suspendat și introducerea votului universal pe teritoriul semi-autonom.

În urma manifestației, și Uniunea Europeană a reacționat și a lansat marți către toate părțile implicate în protestele de la aeroport un apel la reținere și a cerut luarea unor măsuri urgente pentru detensionarea situației.

„În lumina continuării turbulenţelor şi a creşterii incidentelor violente din Hong Kong, este esenţial ca toate părţile să dea dovadă de reţinere, să respingă orice fel de violenţe şi să ia măsuri urgente în vederea detensionării situaţiei″, a afirmat un purtător de cuvânt al UE într-o declaraţie.

Nu sunt singurele proteste de acest fel. În 1966, 1997, 2003 și 2014 au avut loc alte manifestații în Hong Kong, din cauza unor motive precum creșterea tarifelor și natura politică.

Fosta colonie britanică a fost cedată Chinei de Marea Britanie în 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării“ timp de 50 de ani. În aceste condiții, sistemul legislativ este diferit de cel al Chinei, datorită principiului „o țară, două sisteme”.

În timp ce majoritatea locuitorilor din Hong Kong sunt de etnie chineză, cei mai mulți dintre ei nu se identifică ca fiind chinezi. În ciuda faptului că au un grad ridicat de autonomie, manifestațiile și protestele sunt singurele moduri prin care ei se fac cu adevărat auziți.

Potrivit unui sondaj realizat în regiune, doar 11% se simt chinezi, în timp ce restul de 71% declară că nu se simt mândrii pentru că sunt cetățeni chinezi. Mulți activiști vor și independența față de China, ceea ce a alertat guvernul din Beijing, potrivit BBC.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării