main logo
2486

Herson: Soldații rușii fură mașinile civililor ucraineni pentru a fugi

Tot mai multe scene de jaf și furturi au fost raportate în ultimele zile în Herson. Conform oficialilor ucraineni, soldații ruși au început să fure mașinile civililor ucraineni, în încercarea de a fugi din oraș cu ajutorul bacurilor și barjelor care fac legătura între cele două maluri ale Niprului, în condițiile în care podul strategic Antonovski a fost grav avariat de bombardamente.

Herson: Soldații rușii fură mașinile civililor ucraineni pentru a fugiFoto: Profimedia

Reprezentanții armatei ucrainene susțin că trupele ruse s-au retras deja din două localități - Harivne și Hkalove - aflate la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Herson, precum și din Berislav, oraș situat la est de Herson, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Conform celui mai recent raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), rușii pregătesc, în același timp, orașul Herson pentru „luptă urbană”. De asemenea, militarii ruși au construit un pod de barje, situat în vecinătatea podului grav avariat Antonovski, de pe Nipru, care va fi folosit pentru evacuarea trupelor și care va deveni astfel un „punct critic de trecere” pentru forțele ruse din regiune. 

Recent, autoritățile ruse de ocupație din Herson le-au cerut civililor să părăsească „imediat” capitala regiunii, orașul Herson. Trupele ucrainene eliberatoare avansează în forță în regiune. „Toți locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat orașul”, a transmis pe rețeaua rusească Telegram administrația de ocupație din regiune, menționând o „situație tensionată pe front” și „un pericol crescut de bombardamente masive”. Evacuările spre malul stâng al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două, au început încă de miercuri. 

Bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene - pentru slăbirea moralului populației civile 

Conform ISW, ultimele bombardamente rusești, care au vizat cu precădere infrastructura civilă ucraineană, au ca scop înfrângerea moralului civililor ucraineni, care vor avea de îndurat frigul iernii în locuințe distruse și fără curent electric. Noi lovituri rusești au vizat, sâmbătă, infrastructuri energetice în vestul Ucrainei, a anunțat operatorul Ukrenergo, în timp ce responsabili locali au vorbit despre pene de curent în mai multe regiuni ale țării. 

„Forțele ruse au atacat din nou cu rachete instalațiilor energetice ale principalelor reţele din regiunile de vest ale Ucrainei”, a explicat Ukrenergo pe rețelele sociale. „Amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăşi consecinţele atacului din 10-12 octombrie”, a adăugat operatorul. Restricții de consum de energie sunt „aplicate” în mai multe regiuni, inclusiv în capitala Kiev și regiunea sa, a precizat Ukrenergo, promițând că specialiștii săi „iau toate măsurile pentru a restabili furnizarea de electricitate imediat ce va fi posibil în regiunile în prezent private de electricitate”. 

În paralel, ucrainenii au redus deja voluntar consumul de electricitate cu 5 până la 20% în medie în unele zile şi în unele regiuni, a declarat șeful Ukrenergo, Volodimir Kudrîțki.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării