main logo
1765

Herbst: Rusia ar putea invada Ucraina, dar Putin s-ar teme de reacții

Mulți oameni cred că Vladimir Putin ar putea invada Ucraina, dar președintele rus ar putea să se teamă de consecințele pe care i le-a transmis Washingtonul, a declarat un fost ambasador american în Ucraina, potrivit CNBC.

Herbst: Rusia ar putea invada Ucraina, dar Putin s-ar teme de reacțiiFoto: protv.ro

Ideea că Rusia ar putea escalada situația din Ucraina este „rezonabilă”, având în vedere miile de soldați de la graniță și agresiunea constantă din partea Moscovei, a declarat John Herbst, care este în prezent director senior al Centrului Eurasia al Atlantic Council, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Statele Unite și aliații săi sunt îngrijorați că Rusia va ataca Ucraina, posibil în următoarele săptămâni, deși Moscova afirmă că nu are planuri de a invada țara est-europeană.

Cadrul președintelui american, Joe Biden, pentru a riposta împotriva Rusiei constă în trimiterea de arme în Ucraina, mutarea forțelor NATO de-a lungul graniței Rusiei și sancțiuni aspre în cazul unei invazii.

„Putin se teme de răspunsul unei eventuale invazii”

“Părerea mea personală este că e o posibilitate, dar cred că Putin se teme de răspunsul unei eventuale invazii”, a declarat Herbst, potrivit sursei citate.

“Dacă Putin decide că, de fapt, răspunsul lui Biden este mai mult cacealma decât realitate, trupele rusești ar putea ajunge în număr mare în Ucraina, dincolo de numărul celor care se află în prezent în Donbas și în Crimeea. Suspectez că, cel puțin, această confruntare se va desfășura timp de șase sau opt săptămâni”, a adăugat Herbst.

Herbst a declarat că Statele Unite și aliații săi trebuie să riposteze cu fermitate împotriva Rusiei, deoarece pacea nu a funcționat în trecut, când Moscova a invadat Georgia și Crimeea și “nu a suferit aproape nicio consecință”.

Planul american de acum este “rezonabil”, dar nu este suficient de activ, a spus el. “Trebuie să fie mai puternic și mai rapid, iar noi trebuie să o facem împreună cu aliații noștri”.

Rusia nu ar fi capabilă să câștige un război de lungă durată cu Ucraina

În plus, Herbst a declarat că “aproape nu există nicio șansă ca Rusia să câștige” un război pe termen lung cu Ucraina.

Asta pentru că o mare majoritate a ucrainenilor “disprețuiesc Kremlinul” pentru agresiunea sa și vor riposta. Armata Moscovei este mult mai puternică, dar, pe termen lung, va fi dificil pentru Rusia să păstreze orașele pe care le-a cucerit, a prezis el.

Poziția geopolitică generală a Rusiei se va înrăutăți, de asemenea, dacă va invada Ucraina, a adăugat fostul ambasador SUA.

“Dacă Rusia trimite aceste trupe în Ucraina, șansele ca Suedia sau Finlanda să adere la NATO cresc foarte mult”, a spus el, adăugând că acțiunile lui Putin au făcut ca aderarea la NATO să devină o ”întrebare serioasă” pentru cele două țări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării