main logo
500

Hassan Rouhani: Războiul cu Iranul ar fi mama tuturor războaielor

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat marți, într-un discurs televizat, că un război cu Iranul ar reprezenta „mama tuturor războaielor”, în contextul escaladării tensiunilor din Strâmtoarea Hormuz, relatează Reuters.

Hassan Rouhani: Războiul cu Iranul ar fi mama tuturor războaielor

„Pacea cu Iranul este mama păcii, iar războiul cu Iran este mama tuturor războaielor”, a declarat Hassan Rouhani într-un discurs ținut la Ministerul de Externe iranian, transmite Știri.md cu referire la Tvr.ro.

De asemenea, președintele iranian a lăudat activitatea ministrului iranian de Externe, Javad Zarif, după ce Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui.

Hassan Rouhani a discutat despre situația din Strâmtoarea Hormuz și a avertizat că există posibilitatea ca navigarea să nu fie sigură în zonă.

„O strâmtoare pentru o strâmtoare. Nu se poate ca Strâmtoarea Hormuz să fie liberă pentru voi, iar Strâmtoarea Gibraltar să nu fie liberă pentru noi”, a menționat președintele iranian.

Marea Britanie și Statele Unite vor iniția o "misiune internaţională pentru securitatea maritimă" în Strâmtoarea Hormuz, situată la intrarea în Golful Persic, a anunțat luni Dominic Raab, ministrul britanic de Externe. Guvernul Angela Merkel a respins solicitarea Administraţiei Donald Trump privind participarea Germaniei la misiunea navală din Golful Persic, care are rolul contracarării acţiunilor Iranului.

De asemenea, președintele iranian a transmis că Iranul este dispus să vină la masa negocierilor dacă Administrația de la Washington va ridica sancțiunile impuse Teheranului, conform agenției de presă Tass.

„Iranul face apel la negocieri. Dacă Statele Unite vor să participe la dialog, trebuie întâi să ridice sancțiunile”, a declarat Hassan Rouhani.

Hassan Rouhani a criticat din nou decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul nuclear semnat în 2015, catalogând acest lucru drept „o greșeală strategică”.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării