main logo
1105

Harta care arată unde vor izbucni revolte din cauza lipsei de apă

Mai devreme sau mai târziu, încălzirea globală își va pune amprenta dramatic pe rezervele naturale de apă ale lumii.

Harta care arată unde vor izbucni revolte din cauza lipsei de apăFoto: Playtech.ro

Până atunci, cercetătorii au realizat o hartă care îți arată zonele cu cel mai mare risc, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

Harta indică zonele în care ar putea să izbucnească revolte din cauza lipsei de apă. Cercetătorii consideră că zonele vulnerabile s-ar putea confrunta cu probleme „hidro-politice” în următorii 50-100 de ani.

Hărțile au fost realizate de oameni de știință de la Centrul comun de Cercetare al Comisiei Europene, care au folosit o metodă nouă de învățare pentru a identifica condițiile și factorii care ar putea duce la epuizarea resurselor de apă din anumite zone.

De asemenea, ei au stabilit că cei doi factori dominanți care duc la aceste probleme sunt schimbările climatice și densitatea populației aflată în creștere.

Cu toate că deficitul de apă nu va fi singurul factor declanșator al revoltelor/războaielor, este un contribuitor major. „Concurența asupra resurselor de apă limitate este una dintre principalele preocupări ale deceniilor viitoare”, au explicat cercetătorii.

Studiul publicat în jurnalul „Global Environmental Change” vine în urma unui raport al Organizației Națiunilor Unite care a avertizat că lumea are doar 12 ani pentru a opri încălzirea globală, înainte ca planeta să fie afectată de căldură extremă, secetă, inundații și sărăcie.

Fabio Farinosi este autorul principal al studiului și a declarat că cercetarea și-a propus să evidențieze factorii care fie duc la cooperare politică, fie la tensiuni în bazinele transfrontaliere. În al doilea rând, prin studiu au vrut să cartografieze și să monitorizeze probabilitatea unor astfel de acțiuni.

Principalele zone care sunt expuse unor astfel de conflicte sunt Nilul, Gange-Brahmaputra, Indul, Tigru-Eufrat și Colorado – toate zonele având deja bazine stresate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării