main logo
9089

Haos în Rusia, după atentatul din Moscova. Oamenii, arestați și deportați

La patru zile după masacrul din Moscova, în Rusia ar fi început represaliile împotriva migranților din mai multe state din Asia Centrală.

Haos în Rusia după atentat: Oamenii, arestați și deportați

Kârgâzstanul a făcut apel la cetățenii săi să nu călătorească în Rusia, unde lucrătorii migranți și vizitatorii din Asia Centrală se confruntă cu o presiune enormă după atentatul terorist din Moscova, soldat cu 139 de morți, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

„Deși autoritățile ruse nu i-au descris pe suspecți ca fiind muncitori migranți, mulți dintre sutele de mii de tadjici care trăiesc în Rusia fac parte din forța de muncă migrantă a țării, despre care Kabiri a spus că a fost lăsată vulnerabilă la diverse influențe de când liderul autoritar al Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a marginalizat și întemnițat toți liderii migranților și avocații și activiștii care protejează drepturile muncitorilor tadjici, deoarece îi considera rivali politici”, notează Radio Europa Liberă.

„Ceea ce se întâmplă astăzi cu migranții tadjici - indiferent dacă au fost implicați sau nu în acest atac sau dacă sunt vizați [de atacuri xenofobe] - toate acestea sunt rezultatul... politicilor guvernului tadjik”, a declarat Kabiri, care a părăsit Tadjikistanul după ce partidul său a fost interzis în 2015 de Curtea Supremă ca organizație teroristă.

Peste 1.000 de plângeri, restricții și controale 

Bakyt Kadîrov, oficial al Ministerului kârgâz de Externe din Kârgâzstan, a declarat pentru sursa citată, la 25 martie, că autoritățile ruse au desfășurat operațiuni antiteroriste și, prin urmare, își intensifică controalele asupra persoanelor care sosesc și părăsesc Rusia după atacul din 22 martie.

Apărătorul rus al drepturilor omului Valentina Chupik a declarat pentru Radio Europa Liberă că „în ultimele 36 de ore am primit 1.018 plângeri” de la cetățeni din Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan care au declarat că au fost „reținuți ilegal de către poliție”.

„Poliția i-a bătut pe unii dintre ei; unii au fost deportați din Rusia”, a spus Chupik.

Apărătorul drepturilor de la Bișkek, Aziza Abdirasulova, a declarat, de asemenea, că lucrătorii migranți din Asia Centrală din Rusia s-au trezit supuși unor restricții și controale după atacul terorist.

Mai mulți cetățeni kârgâzi au declarat că au fost reținuți la sosirea pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova și că sunt reținuți în centrul de detenție al aeroportului împreună cu zeci de cetățeni din Asia Centrală, dintre care cel puțin 11 erau cetățeni kârgâzi, mai notează sursa citată.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării