main logo
607

Hackerii ruşi încearcă să influenţeze alegerile europarlamentare

Informaţia vine de la compania de securitate cibernetică Fire Eye, care spune că două grupuri de hackeri sponsorizate de statul rus încearcă să obţină informaţii din interiorul guvernelor europene.

Hackerii ruşi încearcă să influenţeze alegerile europarlamentare

APT28 (cunoscută ca Fancy Bear) şi Sandworm sunt grupări de hackeri care au trimis email-uri de phishing cu un aspect autentic către oficiali europeni, în încercarea de a obţine informaţii, transmite Ştiri.md cu referire la adevarul.ro.

Ambele au legături cu Rusia. Fancy Bear este una dintre grupările care ar fi făcut eforturi mari de a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA în 2016 şi a mai fost implicată în scandaluri de spionaj cibernetic. 

Sandworm este gruparea care ar fi fost implicată în atacurile ransomware NotPetya de anul trecut, concentrate asupra Ucrainei şi răspândite ulterior în toată Europa. De asemenea, se crede că aceasta are legături strânse cu agenţia de informaţii militare a Rusiei (GRU). 

Eforturile celor două grupări par să fie coordonate, deşi folosesc metode diferite, spun cei de la FireEye, citaţi de Engadget. 

Benjamin Read, managerul diviziei de analiză a spionajului cibernetic a celor de la FireEye, a spus că ”grupurile ar putea încerca să obţină acces la anumite reţele pentru a aduna informaţii care să permită Rusiei să ia decizii politice mai informate, sau ar putea încerca să lanseze o scurgere de informaţii care să cauzeze probleme unui anumit partid sau candidat înainte alegerilor europarlamentare”. 

FireEye nu este prima companie care acuză hackerii ruşi că ar încerca să influenţeze alegerile parlamentare, Microsoft având un mesaj similar luna trecută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării