main logo
404

Guvernul grec vrea să elimine interdicția ca poliția să intre în universități

Un proiect de lege susținut de partidul de guvernământ din Grecia propune renunțarea la ”sanctuarul academic”, o lege mai veche prin care poliției îi este interzis să intre în campusurile universitare.

Grecia vrea să elimine interdicția ca poliția să intre în universitățiFoto: libertatea.ro

Interdicția de intrare în campusuri a forțelor de ordine a fost introdusă în 1982, în amintirea modului în care junta militară a reprimat mișcările studențești în 17 noiembrie 1973, când un tanc a intrat prin porțile Politehnicii din Atena, ucigând câte zeci de oameni, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

De atunci la fiecare aniversare a tragediei, studenții din Atena mărșăluiesc pe străzi purtând un steag pătat de sânge. De altfel, proiectul noului grec a provocat deja proteste de stradă ale unor studenți. 

Noul guvern conservator susține că noțiunii de ”sanctuar academic” i-a trecut rostul și acum a trecut sub controlul unor elemente criminale. 

”De la azilul pentru protejarea ideilor s-a ajuns, din nefericire, la un azil pentru fărădelege”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis. 

Tema siguranței publice a fost una centrală a campaniei electorale dinantea alegerilor din 7 iulie care au dus la înlăturarea guvernului de stânga al lui Alexis Tsipras. 

Universitățile din Grecia s-au plâns de mai multă vreme de traficul de droguri din campusuri, cu studenți care se droghează la vedere și anarhiști care fac cocktailuri Molotov pentru încăierările periodice cu poliția. 

Legea azilului din universități a fost abolită prima dată în 2011 de către socialiști, în timpul unor proteste de amploare legate de criza datoriilor Greciei, dar a fost restabilită de către guvernul Syriza în 2017. 

Circa 2.000 de studenți au protestat la Atena împotriva abolirii legii. 

”Personal, cred că libera circulație a ideilor înseamnă că nicio instituție a statului nu poate interveni”, a declarat studentul Theodoris Bourliaskos (36 de ani).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării