main logo
342

Grecia va cere oficial Germaniei compensații pentru crimele naziștilor

Grecia este pe cale să trimită Germaniei o notă diplomatică prin care va cere miliarde de euro drept compensație pentru crimele comise de naziști în timpul războiului.

Grecia va cere oficial Germaniei compensații pentru crimele naziștilor

Într-o mișcare menită să provoace emoții chiar înainte de alegerile europarlamentare, Atena a promis să pună presiune pe Berlin, adoptând măsuri legale și diplomatice care să arunce lumina reflectoarelor asupra crimelor comise de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

„Este o problemă deschisă, care trebuie rezolvată. Iar pentru chestiuni de acest gen există justiția internațională. În toate litigiile, UE se supune principiului. Germania ar putea spune că disputa a fost rezolvată, însă ceea ce contează este legea internațională”, a declarat ministrul grec de externe Markos Bolaris pentru The Guardian.

Grecia a avut de suferit foarte mult de pe urma ororilor comise de Germania nazistă, a spus și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, într-o vizită recentă în Grecia.

Zeci de mii de oameni au fost uciși în timpul rezistenței lor împotriva Wermacht-ului, armata Germaniei naziste, care a ras de pe fața pământului sate întregi între anii 1941 și 1944.

Până la finalul ocupației naziste, aproximativ 300.000 de oameni au murit din cauza foametei, în timp ce comunitatea evreiască a fost eliminată aproape în totalitate.

Suma cerută Germaniei acum de Grecia, prin premierul Alxis Tsipras, este de 300 de miliarde de euro. În schimb, puterea de la Berlin a spus de mult că și-ar fi achitat datoria în 1960, când a plătit 115 milioane de mărci germane.

Într-o intervenție avută în Parlamentul Greciei, Sia Anagnostopoulou, ministrul delegat pentru campania referitoare la compensații, a spus despre vechile compensații că sunt inadecvate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării