main logo
561

Grecia: Tone de deşeuri din plastic şi cauciuc, scoase din mare

Activiştii de mediu din Grecia dau un semnal de alarmă. Potrivit lor, poluarea atinge cote alarmante, aşa că, dacă se va continua în acest ritm, în câţiva ani, în zona litoralului nu vor mai exista vieţuitoare marine.

Grecia: Tone de deşeuri din plastic şi cauciuc, scoase din mareGrecia: Tone de deşeuri din plastic şi cauciuc scoase din mare

Astăzi, un grup de voluntari a participat la o acţiune de curăţare a apelor şi a scos din mare tone de deşeuri din plastic şi cauciuc, scrie prime.md.

În doar trei ore, activiştii au adunat sute de cauciucuri, peste 3.400 de peturi şi peste 500 de pungi.

„E clar că mările au devenit gropi de gunoi. Fundul mărilor e un adevărat depozit de deşeuri. Am găsit în apă cam tot ce poţi găsi şi într-o groapă de gunoi", a spus scafandrul voluntar George Sarelakos.

Aşa cum plasticul se descompune în sute de ani, tot ce e aruncat în mare se depune, iar animalele care trăiesc în apă sunt afectate.

„Am avut cazuri în care, în timpul autopsiei, am găsit în stomacurile unor animale decedate obiecte din plastic. De cele mai multe ori erau bucăţi de funii din nailon, pe care le confundă cu viermii sau cu şerpii", a menționat directorul unei Asociaţii de Protecţie a Animalelor, Maria Ganoti.

În luna ianuarie, Uniunea Europeană a lansat un program de reducere a deşeurilor de plastic în cele 28 de state membre. Scopul proiectului este de a recicla toată cantitatea de plastic produs în UE până în 2030.

Potrivit unui studiu recent, peste jumătate dintre deşeurile marine din Grecia sunt concentrate în zona Golfului Saronic, unde se află şi principalul port al ţării, Pireu. Dintre acestea, peste 95 la sută sunt resturi de material plastic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării