main logo
480

Grecia: Incendiu, ciocniri şi doi morți într-un lagăr de refugiaţi

Refugiații din tabăra Moria din Insula Lesbos, care este suprapopulată, s-au revoltat duminică și s-au încăierat cu poliția, după ce un incendiu declanșat aici s-a soldat cu cel puțin doi morți.

Grecia: Incendiu, ciocniri şi doi morți într-un lagăr de refugiaţi Foto: agenția ANA

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i potoli pe protestatari, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Avioane militare C-130 au fost trimise de la Atena cu forțe suplimentare de poliție, pentru a restabili ordinea, a anunțat Ministerul pentru Protecția Cetățeanului.

În lagărul Moria din Lesbos trăiesc în prezent circa 13.000 de oameni, în condiţii de supraaglomeraţie. În mod normal, tabăra nu are decât 3.000 de locuri.

Fum gros se ridica dintr-un container cuprins de flăcări, potrivit imaginilor transmise de presă de la fața locului. După intervenţia pompierilor, a fost descoperit un cadavru, dar poliţiştii nu au putut ajunge imediat în zona containerelor, unde, după unele informaţii, se mai găsea un mort. Potrivit agenției ANA, care citează surse din cadrul poliției, ar fi vorba despre o femeie și un copil care și-ar fi pierdut viața.

Cum a izbucnit revolta

Revolta ar fi izbucnit pentru că refugiații reproșează pompierilor că au întârziat prea mult la intervenție, după izbucnirea incendiului. Șapte containere ardeau deja, iar pompierii au venit după 20 de minute, au povestit refugiații. Poliția susține că revoltele au izbucnit după declanșarea a două incendii, primul în exteriorul taberei, celălalt în interior, care s-au succedat la interval de 20 de minute.

Situația din tabără este gravă, dovadă că șeful Poliției, ministrul-adjunct pentru Protecția Cetățeanului, precum și secretarul general pentru politica de migrație sunt în drum spre Insula Lesbos. 

Grecia are 70.000 de refugiați

Pe de altă parte, nu este prima oară când tabăra Moria din Insula Lesbos este scena unor incidente violente. În noiembrie 2016, refugiații de aici au provocat incendii, pentru a protesta după ce o femeie și un copil au murit în cortul lor în urma exploziei unei butelii cu gaz.

În ultimele săptămâni, Grecia s-a confruntat cu un val de refugiaţi şi migranţi veniţi din Turcia. Din 2015, aproape un milion de refugiaţi din Siria au ajuns prin Turcia în insulele greceşti. Numai în august, au sosit 9.000 de oameni, cel mai mare număr înregistrat într-o singură lună în ultimii trei ani. În septembrie, li s-au alăturat alţi 8.000. Grecia numără în prezent circa 70.000 de refugiați, majoritatea din Siria.

În urmă cu trei ani, Ankara a încheiat un acord cu Uniunea Europeană pentru închiderea rutei de migraţie prin Marea Egee, însă după puciul eşuat din 2016 împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în Grecia au încercat să treacă şi cetăţeni turci. Vineri, două femei şi cinci copii din Turcia s-au înecat după ce ambarcaţiunea în care se aflau s-a răsturnat în apropierea insulei greceşti Chios, menționează AFP, citată de Agerpres.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării