main logo
1384

Grecia cere ajutorul UE pentru a stinge incendiile uriașe de lângă Atena

Autoritățile grecești solicită ajutorul UE pentru stingerea incendiilor din apropiere de Atena. „Mecanismul Protecției Civile al UE a fost activat”, iar România, Italia, Franța și Cehia trimit salvatori.

Grecia cere ajutorul UE pentru a stinge incendiile uriașe de lângă AtenaFoto: digi24.ro

„Mecanismul Protecției Civile al UE a fost activat la cererea autorităților grecești”, anunță într-un comunicat un purtător de cuvânt al Uniunii Europene (UE), Balazs Ujvari,, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Patru state membre UE au anunțat că trimit ajutoare – România, Italia, Franța și Cehia – a mai precizat acesta.

Condițiile meteorologice extreme se anunță dificile întreaga săptămână în Grecia, deosebit de vulnerabilă la incendii de pădure. 

Fumul acoperă de-acum o parte a Atenei, iar temperaturi de 39°C și rafale de vânt de peste 50 de kilometri pe oră erau așteptate în regiune, potrivit serviciilor meteorologice. 

Franța a anunțat că trimite încă de luni 180 de pompieri și salvatori din cadrul Securității Civile, 55 de vehicule și un elicopter, care se afla în tranzit. 

Această operațiune nu afectează protecția Franței, a dat asigurări ministrul demisionar de Interne Gérald Darmanin. Această desfășurare are loc în cadrul Mecanismului UE al Protecției Civile, înființat în 2001. 

În total, 670 de pompieri și 183 de vehicule au fost desfășurate la periferia Atenei, iar 32 de avioane survolau zona, potrivit ministrului grec al Protecției Civile, Vassilis Kikilias. 

Acest incendiu care afectează regiunea Atenei reaprinde amintirea catastrofei incendiului de la Mati, o zonă de coastă situată în apropiere de Marathon, unde în iulie 2018 au murit 104 persoane, într-o tragedie cauzată de întârzieri și erori de evacuare. 

Patruzeci de incendii au izbucnit în Grecia începând de sâmbătă după-amiază.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării