main logo
516

Grădina zoologică din Edinburgh suspendă programul de reproducţie a urşilor panda

Grădina zoologică din Edinburgh a anunţat că suspendă în acest an tentativele de înmulţire în captivitate a exemplarelor de panda gigant pentru a le permite îngrijitorilor să afle motivul pentru care acest program de reproducţie a eşuat în timp ce restul, din alte ţări, au fost încununate de succes.

Edinburgh: Programul de reproducţie a urşilor panda, suspendatEdinburgh: Programul de reproducţie a urşilor panda, suspendat

Echipa de cercetători scoţieni a încercat să îi împerecheze pe cei doi panda din China, Tian Tian şi Yang Guang, atât pe cale naturală cât şi prin inseminare artificială începând din anul 2012, scrie unimedia.info.

În tot acest timp grădini zoologice din Franţa, Belgia, China şi Statele Unite au reuşit să obţină pui de panda în cadrul programului internaţional de conservare a acestei specii ameninţată cu dispariţia.

China a anunţat recent că a reuşit să împerecheze un panda aflat în captivitate cu un exemplar sălbatic, o procedură considerată esenţială pentru menţinerea diversităţii fondului genetic şi pentru sporirea şanselor de reproducţie.

Anul trecut, îngrijitorii de la grădina zoologică din Edinburgh au crezut că Tian Tian a rămas gravidă după ce s-a observat o creştere a nivelului unor hormoni, însă în septembrie s-a confirmat că era o alarmă falsă.

Societatea Zoologică Regala a Scoţiei (RZSS) a decis suspendarea programului de reproducţie pentru a permite analizarea noilor date ştiinţifice şi a practicilor utilizate în alte ţări. De asemenea, se doreşte îmbunătăţirea spaţiului în care trăiesc urşii panda astfel încât acesta să fie mai adecvat pentru împerechere.

Echipa de specialişti a reuşit să aducă pe lume un pui de urs polar după ce le-a permis celor două exemplare adulte să petreacă mai mult timp împreună, menţionează sursa citată.

„Nu vom mai încerca în acest an să reproducem exemplarele noastre de panda gigant deoarece dorim să evaluăm în continuare procesul incredibil de complex şi de imprevizibil al reproducţiei. Această pauză, care este susţinută de echipa (responsabilă de) panda gigant şi de alţi specialişti importanţi, ne va oferi un răgaz pentru a lua în considerare date ştiinţifice, propria noastră experienţă şi pe cea a colegilor noştri din lume, dar şi cele mai recente opinii privind adăpostul exemplarelor de panda”, a declarat un purtător de cuvânt al RZSS.

În anul 2008, grădina zoologică a anunţat în premieră că poartă negocieri pentru aducerea în Scoţia a unei perechi de panda gigant. Cele două exemplare au fost aduse în această ţară din China în decembrie 2011, în baza unui împrumut, acestea urmând să rămână în Edinburgh timp de zece ani.

Tian Tian a născut anterior în China, aşadar îngrijitorii au certitudinea că ea este fertilă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării