main logo
388

Google riscă amendă în Rusia: Nu a șters un conținut interzis

Google, divizie a grupului Alphabet, riscă în Rusia o amendă de 5%-10% din cifra de afaceri din această țară, pentru că nu a șters conținutul interzis, inclusiv ”informațiile înșelătoare”, de pe Youtube privind evenimentele din Ucraina, a avertizat miercuri autoritatea rusă de reglementare a sectorului comunicațiilor, transmite Reuters.

Google riscă amendă în Rusia: Nu a șters un conținut interzisFoto: Malwarebytes Labs

Aceasta ar fi a doua amendă în funcție de cifra de afaceri care ar putea fi impusă Google în Rusia, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

În luna mai, executorii judecătorești ruși au confiscat peste 7,7 miliarde de ruble (143 de milioane de dolari) de la Google, care fusese obligată să plătească această sumă la sfârșitul anului trecut, fiind prima dată când Moscova a solicitat un procent din cifra de afaceri anuală a companiei.

Google, a cărei filială rusă a depus săptămâna trecută o declarație de faliment, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

"YouTube promovează în mod deliberat diseminarea de informații înșelătoare despre progresul operațiunii militare speciale din Ucraina, discreditând forțele armate ale Federației Ruse", a afirmat autoritatea de reglementare Roskomnadzor.

Acesta a spus că recidiva ar putea duce la o amendă de 5-10% din cifra de afaceri anuală în Rusia, suma urmând să fie stabilită în instanță.

Reuters a calculat că amenda anterioară a echivalat cu puțin peste 8% din cifra de afaceri.

Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie, spunând că trebuie să dezamorseze o amenințare la adresa securității sale şi să îi protejeze de persecuție pe vorbitorii de limbă rusă, în ceea ce Moscova numește o "operație militară specială".

Ucraina spune că se luptă împotriva acaparării ilegale a terenurilor de către Rusia.

Roskomnadzor a mai afirmat că YouTube a permis conținut care promovează opinii extremiste şi solicită copiilor să participe la proteste neautorizate.

Autoritatea de reglementare a declarat că Google a fost amendată în total cu 68 de milioane de ruble, excluzând amenzile privind cifra de afaceri, şi că peste 7.000 de articole interzise rămân pe YouTube.

Rusia a restricționat accesul la Twitter şi la rețelele sociale emblematice Facebook şi Instagram, ale platformelor Meta, dar nu a blocat Google.

Un membru al Dumei de Stat a declarat săptămâna trecută că YouTube şi Google ”nu au depășit încă linia rezonabilității”, dar au fost implicate în războiul informațional împotriva Rusiei.

Rusia a impus în ultimii ani numeroase amenzi companiilor străine de tehnologie, pentru o serie de încălcări, în ceea ce criticii spun că este o încercare de a exercita un control mai mare asupra Internetului.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării