main logo
520

Golful devenit un cimitir ilegal de nave. Multe dintre ele au încărcături toxice

Oraşul grec Eleusis a fost odinioară un loc sacru al Antichităţii. Aflat pe ţărmul Mării Mediterane, oraşul adăposteşte unul dintre cele mai mari situri arheologice ale Greciei.

Golful devenit un cimitir ilegal de nave. Multe au încărcături toxice

În prezent este cunoscut drept Elefsina şi este faimos pentru zecile de ambarcaţiuni abandonate care-i împânzesc linia ţărmului şi portul, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Redarea frumuseţii de odinioară va fi o sarcină herculeană pentru directorul portului, Charalambos Gargaretas. 

E adevărat că Hercule lupta cu monştri, dar Charalambos trebuie să se confrunte cu ceva la fel de înspăimântător: birocraţia.

Aceste ambarcaţiuni au dus odinioară pasageri, ulei, grâne sau ţigări de contrabandă. Când n-au mai putut naviga, au fost abandonate aici, în mod ilegal. Golful Elefsina e urâtul cimitir de fiare vechi al Greciei, o ţară cu o foarte lungă tradiţie a călătoriilor pe mare.

Charalambos Gargaretas e director al autorităţii portuare din Elefsina de aproape un an. Simte însă o imensă frustrare, deoarece portul său e încă un „cimitir” cu zeci de epave ruginite.

„Când aceste vase n-au mai putut fi folosite sau când proprietarii lor au avut probleme cu legea, au fost aduse aici şi părăsite, pur şi simplu”, spune Charalambos Gargaretas, de la Autoritatea Portuară din Elefsina.

În largul oraşului Elefsina sunt mai mult de 40 de epave, majoritatea deasupra apei, dar şi unele scufundate. Şi multe dintre ele au încărcături toxice, de uleiuri uzate şi gudron, care ameninţă să polueze golful mulţi ani de-acum încolo.

Acum, guvernul grec a promis să ia măsuri şi l-a numit pe Gargaretas conducător al operaţiunii de curăţare.

Charalambos Gargaretas, autoritatea portuară din Elefsina: 

„Luăm în posesie aceste vase, care nu mai au proprietari legali. Proprietarii au dispărut, nu-i putem găsi, nu există, nu există rude sau rudele spun că nu vor să aibă de-a face cu aceste ambarcaţiuni. Le luăm, le tăiem şi le trimitem la şantiere navale care să le topească. Să le folosească drept deşeuri metalice”.

Vasul care a transportat cea mai mare captură de heroină din Europa, abandonat la Elefsina

Activistul pentru protecţia mediului Christos Christakis spune că Grecia nu are facilităţi adecvate pentru recuperarea de materiale. El priveşte cu suspiciune actualul val de activitate. 

A luptat ani în şir pentru redarea frumuseţii acestei porţiuni de coastă, dar spune că autorităţile nu numai că au ignorat problema, dar au abandonat şi ele ambarcaţiuni acolo.

Vasul Noor One, la bordul căruia în 2014 au fost găsite 2 tone de heroină, zace în golful Elefsina

Christos Christakis, iniţiativa cetăţenească Ecoeleusis: Vasul din spatele meu este Noor One. A fost arestat de Paza de Coastă în 2014, cu peste două tone de heroină la bord. În momentul acela, a fost cea mai mare captură de droguri din Europa. Vasul a fost confiscat şi lăsat acolo. 

Dacă vasele vor fi dezmembrate, mă tem că asta se va face fără respect pentru mediu. În trecut, au mai fost dezmembrate vase în acest golf şi rămăşiţele au fost acoperite cu nisip”.

În copilărie, Christakis înota aici. Acum întreabă: e oare credibilă afirmaţia că autorităţile vor înlătura aceste enorme epave, dacă nu pot strânge nici măcar gunoaiele de pe plajă?

Primarul oraşului, George Tsoukalas, spune că Elefsina a fost un important centru industrial, care asigura locuri de muncă întregii regiuni. Dar după criza financiară prin care a trecut Grecia, situaţia de pe uscat nu e cu mult mai bună decât cea din apă. O ruină industrială după alta...

O problemă: multe nase nu sunt înregistrate în Grecia

Însă măcar aceste ruine îi dau primarului puţină speranţă pentru viitorul oraşului. Elefsina a fost numit una dintre capitalele culturale europene în anul 2021. 

Tsoukalas vrea să pună aici în scenă piese de teatru şi să organizeze spectacole artistice. Şi îşi doreşte ca până atunci epavele să dispară.

George Tsoukalas, primarul oraşului Elefsina: „Avem de gând să urmăm exemplul regiunii germane Ruhr. Acolo, alegerea drept capitală culturală europeană a făcut ca vechile zone industriale să fie transformate într-o fâşie de spaţii verzi, cu multe atracţii culturale. Şi nu vrem ca alte vase să fie abandonate aici după încheierea perioadei de spectacole”.

Gargaretas, directorul portului, spune că acest lucru cade în răspunderea Pazei de Coastă. El încă se luptă cu un munte de hârţogăraie, pentru dezmembrarea, în sfârşit, a primei epave.

Charalambos Gargaretas, autoritatea portuară din Elefsina: „Rezultatul sunt aceste hârtii pe care le vedeţi pe masă. Ele vă vor ajuta să înţelegeţi procedura, care durează de cel puţin 4-5 luni. Avem oameni care lucrează 12-14, chiar 15 ore pe zi, pentru definitivarea acestui proiect”.

Una dintre probleme e faptul că multe dintre aceste vase abandonate nu sunt înregistrate în Grecia, ci în Panama sau în Bahamas. Asta înseamnă o căutare internaţională a proprietarilor. Aşa că ar putea dura ani şi ani până când golful Elefsina îşi va recăpăta vechea strălucire.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării