main logo
2613

Germania vrea un recensământ privind serviciul militar obligatoriu

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius propune un nou model de serviciu militar - obligatoriu - al unor eventuali recruţi în vederea consolidării armatei germane (Bundeswehr), în contextul unor riscuri sporite după invazia Ucrainei de către Rusia, declară surse parlamentare AFP.

Germania vrea un recensământ privind serviciul militar obligatoriuImagine simbol

În virtutea acestui proiect prezentat de către Boris Pistorius în faţa membrilor Comisiei Apărării din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, băieţii care împlinesc vârsta de 18 ani urmează să fie obligaţi să răspundă unui cehestionar referitor la voinţa şi capacitatea lor de a face armată, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Fetele vor primi şi ele acest chestionar, dar fără să fie obligate să-l completeze, declară aceste surse.

Ideea acestui recensământ este să trezească un eventual interes în rândul tinerilor, iar în privinţa armatei să-i selecteze pe cei mai apţi şi mai motivaţi şi să-i cheme la un interviu.

Potrivit unor informaţii AFP, decizia de a efectua sau nu un serviu militar rămâne însă - voluntară.

Acest model prevede o formare de bază de şase luni, cu opţiunea unei prelungiri până la 17 luni.

Tinerii care au satisfăcut serviciul militar intră apoi în rândul rezerviştilor.

Prin acest plan este vorba ”exclusiv de capacitatea creşterea puterii şi consolidării rezervelor apărării globale”, a declarat un participant la această reuniune parlamentară.

Obiectivul pe termen lung este creşterea efectivelor Bundeswehr la 460.000 de militari - aproximativ 200.000 de militari activi permanenţi în armată , iar restul în rezervă.

În pofida unei campanii de recrutare, numărul militarilor activi a scăzut la 181.500 în 2023.

Boris Pistorius, în prezent cea mai populară personalitate politică în Germania - insistă de luni de zile asupra necesităţii de a face armata ”aptă de război”, în vederea asigurării apărării Germaniei şi ca aceasta să joace un rl în cadrul NATO.

Germania, care a tăiat finanţarea armatei de la Războiul Rece, investeştye masiv de doi ani pentru a o readuce pe linia de plutire, însă ministrul cere mijoace suplimentare.

Cancelarul Olaf Scholz, Partidul Social Democrat (SPD) şi Verzii, aliaţi în coaliţia guvernamentală, pledează în favoarea unui serviciu militar întru totul voluntar.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării