7 mai, 2019 23:34
252
0
Germania și Franța nu văd cu ochi buni anularea alegerilordin Istanbul
7 mai, 2019 23:34
252
0

Anularea victoriei opoziţiei în alegerile municipale de la istanbul este ”de neînţeles”, a denunţat marţi ministrul german de Externe Heiko Maas, relatează AFP, informează News.ro.

Victoria opoziţiei a fost invalidată luni de către Înaltul Comitet Electoral (YSK) turc, care a dispus să se organizeze un nou scrutin la 23 iunie, o hotărâre luată după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat ”nereguli” şi a cerut anularea alegerilor, transmite Știri.md cu referire la Știripesurse.ro.

”Hotărârea Înaltului Comitet Electoral de a declara invalid rezultatul alegerilor locale de la Istanbul şi de a dispune un nou scrutin nu este transparentă şi este de neînţeles pentru noi”, a reacţionat, citat într-un comunicat, şeful diplomaţiei germane.

”Numai voinţa alegătorilor turci poate şi trebuie să hotărască cine va ocupa biroul primarului la istanbul”, a subliniat heimko Maas.

”Respectarea principiilor democratice de bază, în confiţii electorale transparente, este din punctul nostru de vedere o prioritate absolută”, a insistat şeful diplomaţiei germane.

La Paris, Ministerul francez de Externe a apreciat că această anulare ridică întrebări.

”Este important ca această decizie să fie susţinută, având în vedere întrebările pe care le ridică”, a relevat un purtător de cuvânt al ministerului.

”În noua campanie care se deschide, îndemnăm autorităţile turce să aplice toate măsurile necesare pentru a garanta respectarea principiilor democratice, pluralismului, echităţii şi transparenţei, mai ales asigurând prezenţa unor observatori internaţionali”, adaugă el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat marţi că această anulare este ”cea mai bună decizie”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter