main logo
2816

Germania reduce la jumătate ajutorul militar destinat Ucrainei în 2025

Germania, care este al doilea contribuitor după Statele Unite, intenționează să reducă la jumătate cheltuielile militare în favoarea Kievului în 2025, mizând pe bani generați de blocarea averilor rusești pentru a continua să susțină Ucraina.

Germania reduce la jumătate ajutorul militar destinat Ucrainei în 2025Foto: digi24.ro

Guvernul lui Olaf Scholz, care se află în căutarea unor economii bugetare, nu prevede „ajutoare suplimentare” față de cele patru miliarde înscrise în proiectul bugetului din 2025 în vederea ajutării militare a Kievului, a declarat sâmbătă o sursă pentru AFP, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Nici în acest an Berlinul nu va aloca vreo anvelopă suplimentară Kievului, în afara finanțării deja aprobate, în valoare de opt miliarde de euro. 

Această decizie a făcut obiectul unui acord între cancelarul social-democrat Olaf Scholz și ministrul său al Finanțelor Christian Lindner din cadrul Partidului Liberal (FDP), dezvăluie în ediția din weekend ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). 

Decizia a produs deja consecințe. În prezent, „nicio nouă comandă nu este lansată pentru Ucraina, pentru că acestea nu mai sunt finanțate”, a declarat săptămânalului Andreas Schwarz, un membru al Comisiei Bugetului, un specialist în probleme de apărare. 

Potrivit FAS, nu a fost posibilă finanțarea, în iulie, a unui sistem de apărare antiaeriană de tip IRIS-T destinat Kievului. 

Ministerul Apărării voia să comande, în acest an, în afara bugetului din 2024, muniție de artilerie și drone, dezvăluie ziarul.

Bani din averile rusești înghețate 

Această decizie sporește incertitudinea cu privire la susținerea militară a Kievului, în contextul în care ajutorul Statelor Unite se află de asemenea în pericol, în cazul unei alegeri a republicanului Donald Trump la Casa Albă. 

Berlinul prevede în 2026 doar un plafon de trei miliarde de euro și 1,5 miliarde de euro în 2027 și 2028, potrivit FAS. 

În vederea unei compensări, Germania mizează pe „crearea, în cadrul G7 și Uniunii Europene (UE), a unui instrument financiar care să folosească averile rusești înghețate”, a declarat o sursă de la Ministerul Finanțelor pentru AFP. 

„Ajutorul bilateral german rămâne la cel mai înalt nivel, însă mizează pe eficiența acestui instrument”, potrivit sursei citate. 

Aliații Ucrainei lucrează de mai multe luni la un dispozitiv care să permită folosirea unei părți a averilor rusești înghețate în lume - în valoare de 100 de miliarde de dolari - în vederea susținerii Kievului în războiul împotriva armatei ruse. 

Un „acord politic” între statele membre G7 a fost încheiat la jumătatea lui iunie, în urma unei propuneri a Statelor Unite de finanțare a unui împrumut în valoare de 50 de miliarde de euro. 

Însă, pentru moment, nicio punere în aplicare a acestui plan nu este angajată. 

Berlinul pornește cu toate acestea de la „principiul că aceste fonduri vor fi folosite începând din 2025”, precizează sursa parlamentară citată. 

„Occidentul și așadar Germania, în calitate de cel mai mare contribuitor european, nu își va slăbi ajutorul Ucrainei”, a dat asigurări AFP un deputat liberal german, Karsten Klein, un membru al Comisiei Bugetului. 

Ministrul german al Finanțelor Christian Lindner (FDP) i-a scris în mod expres, la 5 august, omologului său de la Apărare Boris Pistorius (SPD) și i-a cerut să „garanteze” că plafonul de patru miliarde bugetate anul viitor va fi respectat, dezvăluie FAS.

„În stilul lui Donald Trump” 

Proiectul bugetului din 2025 a făcut obiectul unor dispute aprige în cadrul coaliției tripartite între Partidul Liberal (SDP, Verzi și Partidul Social Democrat (SPD)). 

Lindner le-a cerut omologilor săi politici să facă economii, pentru a respecta „frâna îndatorării”, o regulă constituțională care vizează să împiedice statul german să se îndatoreze în mod important. 

Proiectul bugetului urmează să fie discutat în Parlament, în vederea unei adoptări până la sfârșitul anului. 

Uniunea Creștin Democrată (CDU, opoziție), care are vântul în pupa în sondaje la nivel național înaintea alegerilor regionale din septembrie, riscante pentru partidele din coaliția aflată la putere în mai multe landuri din estul Germaniei, intenționează să exercite presiuni asupra Guvernului în cadrul negocierilor bugetului, în toamnă. 

„Coaliția face politică în stilul lui Donald Trump și oprește orice ajutor suplimentar destinat Ucrainei, din cauza disputelor din politica internă”, deplângea sâmbătă pe X deputatul CDU Norbert Röttgen.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării