main logo
336

Germania: Lukaşenko ar trebui să se numere printre cei sancţionaţi

Ministrul de externe german Heiko Maas a afirmat că liderul belarus Aleksandr Lukaşenko ar trebui inclus pe lista responsabililor sancţionaţi de Uniunea Europeană pentru reprimarea protestelor care au urmat după realegerea controversată a preşedintelui aflat la putere din 1994 în fosta republică sovietică, transmit dpa şi Reuters.

Germania: Lukaşenko ar trebui să se numere printre cei sancţionaţi

"Trebuie să recunoaştem că nu s-a îmbunătăţit nimic de la ultima noastră reuniune. Regimul Lukaşenko continuă să folosească violenţa. (...) La fel ca înainte, au loc arestări de manifestanţi paşnici. De aceea trebuie să discutăm cum să evolueze lucrurile", a spus şeful diplomaţiei germane, înaintea de participarea sa la reuniunea miniştrilor de externe din UE de la Luxemburg, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

"Am sugerat să începem un nou set de sancţiuni, iar Lukaşenko ar trebui să se numere printre cei sancţionaţi", a adăugat Heiko Maas.

Potrivit dpa, ministrul de externe român Bogdan Aurescu a afirmat că şi ţara sa susţine aplicarea de noi sancţiuni, în schimb ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg a declarat că este important să se acorde atenţie nu doar sancţiunilor, ci şi deschiderii UE în direcţia societăţii civile din Belarus.

Sute de mii de persoane au protestat în oraşele din Belarus după scrutinul din 9 august, sfidând intervenţiile brutale ale poliţiei, pentru a-i cere lui Lukaşenko să renunţe la putere. Uniunea Europeană a refuzat să recunoască victoria lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale din august şi la începutul lui octombrie a adoptat deja un set de sancţiuni împotriva unor responsabili belaruşi acuzaţi de fraudă electorală şi de încălcarea drepturilor omului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării