542
0
George Friedman: Turcia va fi puterea de la Marea Neagră, nu Rusia
542
0

„Cea mai importantă legătura a României nu trebuie sa fie cu NATO, ci cu Statele Unite ale Americii. Doar aşa România va putea avea garanţii de securitate într-o zonă plină de turbulenţe”, este de părere renumitul geostrateg american George Friedman.

Foto: tvrmoldova.md

George Friedman a participat, în perioada 12-14 iunie, la „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, eveniment organizat la Constanţa de către New Strategy Center şi NATO, transmite Știri.md cu referire la Tvrmoldova.md.

„Relaţia dumneavoastră nu este în primul rând cu NATO, ci cu SUA. Alţi membri ai Alianţei, Germania…nu este clară poziţia lor. Poziţia americanilor este însă clară. În NATO este greu să ai legături cu aşa de multe ţări cu interese diferite. Partea bună e că România are legături cu ţara care este inima Alianţei. Şi SUA au relaţie puternică cu România şi Polonia şi asta face diferenţa. Dacă ruşii vor veni, ei ştiu că vor avea de-a face cu noi. (…) Noi cooperăm cu polonezii şi cu românii şi vrem să putem să ne mutăm forţele între cele două ţări. Am mers prin Transilvania şi drumurile… Un drum de o oră îl faci în vreo patru. Pentru militari aşa ceva nu e acceptabil. Trebuie să ne putem muta rapid. Aveţi nevoie de infrastructură bună. E esenţială pentru securitatea României, nu e ceva ce poţi lăsa la o parte”, a declarat Friedman într-un interviu pentru TVR.

Analistul american crede că Turcia va domina în viitor regiunea Mării Negre. „Mereu am prezis că puterea în regiunea Mării Negre va fi Turcia, nu Rusia. 

Federaţia Rusă e în declin, face ce poate, însă nu mai e ceea ce a fost. România şi Georgia nu vor fi niciodată puteri dominante în regiune. Turcia va fi o putere în Balcani, în Mediterana. Vedem acum cum Turcia se adună şi stă la masă cu SUA şi Rusia, de la egal la egal, nu ca un partener mai mic”, a subliniat Friedman.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter