18 iun, 2019 21:58
714
0
Gafă diplomatică. Zelenski: Femeile din Ucraina, marcă turistică
18 iun, 2019 21:58
714
0

Asociaţii de apărare a drepturilor omului şi internauţi din Ucraina şi-au exprimat marţi indignarea după ce cu o zi în urmă noul preşedinte Vladimir Zelenski a comparat femeile din ţară cu o "marcă" turistică.

"Turiştii au spus întotdeauna că Ucraina este foarte frumoasă, că aici se mănâncă bine şi că oamenii sunt minunaţi, în special femeile. Da, toate acestea sunt adevărate şi sunt marca noastră", a afirmat luni Zelenski într-o vizită oficială la Paris, transmite Știri.md cu referire la Dcnews.ro.

"Preşedinţii se schimbă, dar sexismul rămâne. Aceasta este adevărata noastră marcă", a răspuns, printr-un mesaj publicat pe Facebook, Tetiana Pecioncik, directoare a organizaţiei neguvernamentale Centrul de Informare privind Drepturile Omului.

Activista a comparat această afirmaţie cu o declaraţie făcută de fostul preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici, care la Forumul de la Davos din 2011 i-a invitat pe investitori să meargă în Ucraina la începutul sezonului frumos, când "castanii înfloresc" şi când "femeile ucrainene încep să se dezbrace". Succesorul său, fostul preşedinte pro-occidental Petro Poroşenko i-a spus de asemenea unei jurnaliste "draga mea", a reamintit Tetiana Pecioncik.

"Dragi politicieni, sexismul nu mai este la modă. Ar fi bine să atrageţi atenţia fără să faceţi discriminări", a reacţionat la rândul său ONG-ul ucrainean Insight LGBTQ, adăugând că o femeie "este o persoană, nu o marcă".

Pe reţelele de socializare, internauţii au lansat hashtag-ul 'Nu sunt o marcă', pentru a denunţa afirmaţiile lui Volodimir Zelenski. Cu ironie, autoarea unui blog, Dana Iarovaia, a subliniat pe Facebook că ucrainencele nu sunt doar "o imagine naţională magnifică", dar de asemenea participă şi la conflictul dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul ţării.

"Vă rog, spuneţi-i (lui Vladimir Zelenski) că ucrainencele se ocupă de răniţi, pe care îi caută sub bombardamente", a afirmat acest fost paramedic din armata ucraineană.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter