main logo
646

Furtuna de nisip de pe Marte care a înghițit întreaga planetă

O furtună de nisip de pe Marte a pus stăpânire pe o bună parte din planetă, iar roverele NASA întâmpină probleme din cauza acestui fenomen meteo extrem.

Furtuna de nisip de pe Marte care a înghițit întreaga planetă

Marte se confruntă de aproximativ două săptămâni cu o furtună de nisip masivă. Din cauza acestui fenomen meteo, NASA a fost obligată să oprească activitatea roverului Opportunity și să-l pună în modul de hibernare. Curiosity, un alt rover al agenției spațiale, aflat pe cealaltă parte a planetei, a fost ferit de furtună, cel puțin până acum. Și acesta are acum de-a face cu nisipul marțian, care atestă intensitatea planetară a furtunii, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Dimensiunile furtunii sunt greu de imaginat: aceasta se întinde momentan pe o suprafață similară cu cea a Americii de Nord și a Rusiei la un loc. NASA spune că furtuna se desfășoară acum pe întreaga circumferință a planetei Marte, ceea ce e un eveniment major.

Roverul Opportunity funcționează cu ajutorul energiei solare, așa că este scos din uz și NASA speră că doar momentan. Roverul Curiosity se află la aproximativ 8.200 de kilometri depărtare de Opportunity și abia acum a început să simtă efectele furtunii de nisip: în ultima săptămână, cantitatea de praf din aerul de deasupra s-a sa dublat.

Efectul de întunecare creat de particulele din atmosferă, măsurat în tau, a ajuns la 8 în craterul Gale, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat de-a lungul misiunii Curiosity. În cazul lui Opportunity, situația e și mai întunecată, nivelul tau fiind la 11. Diferența dintre cele două rovere este că Curiosity nu va avea probleme cu energia, deoarece are o baterie nucleară.

Totuși, asta nu înseamnă că roverul nu poate avea probleme. Din cauza luminii slabe, camerele trebuie să folosească timpi de expunere mai mari, iar asta înseamnă că acestea sunt expuse mai mult timp la praful atmosferic. Curiosity a reușit, însă, să surprindă câteva imagini care arată cantitatea mare de praf din atmosferă, care e de 6-8 ori mai mult decât de obicei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării