232
0
Franţa vrea să introducă o taxă asupra giganţilor mediului online
232
0

Franţa este decisă să pună în practică o taxă asupra giganţilor mediului online (aşa-numita "taxă Gafa" - acronim de la Google, Amazon, Facebook, Apple), a anunţat vineri ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire

"Suntem decişi să punem în aplicare o taxă asupra celor mai mari întreprinderi din mediul online pentru a aduce mai multă justiţie şi eficacitate în sistemul fiscal internaţional", a spus Le Maire, reacţionând astfel la declaraţiile făcute joi de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

"Toate ţările îşi iau în mod liber şi suveran deciziile în materie fiscală", a adăugat oficialul francez la sosirea la o reuniune informală a miniştrilor de finanţe din zona euro, organizată la Bucureşti, transmite Știri.md cu referire la Economica.net.

Mike Pompeo i-a solicitat joi Franţei să nu adopte o "taxă Gafa", care în opinia sa ar avea un impact negativ asupra giganţilor americani din mediul online şi asupra cetăţenilor francezi care le folosesc serviciile.

Bruno La Maire a reamintit că şi alte state europene, precum Marea Britanie şi Austria, au adoptat poziţii similare cu cea a Parisului.

Austria a anunţat că va impune o "taxă Gafa" de 5%, superioară celei de 3% pe care intenţionează să o adopte Franţa.

În urmă cu trei săptămâni, statele membre ale Uniunii Europene au suspendat formal proiectul unei taxe europene asupra giganţilor mediului online din cauza opoziţiei a patru ţări. 

Aşa cum era de aşteptat, Irlanda, Suedia, Danemarca şi Finlanda au respins această iniţiativă legislativă europeană, ceea ce a condus la blocarea proiectului întrucât, în materie fiscală, pentru ajungerea la un acord este necesară unanimitatea la nivelul UE.

Washingtonul a reacţionat la scurt timp, anunţând că are în vedere sesizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în legătură că taxele, în opinia sa "discriminatorii", pe care Franţa şi alte ţări europene vor să le impună giganţilor internetului, precum Facebook şi Google.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter