main logo
1409

Franța: Noul guvern condus de Michel Barnier a fost anunțat

Noul guvern francez condus de premierul Michel Barnier a fost anunțat în cele din urmă sâmbătă seara, după săptămâni de tergiversări, cu un executiv format din 39 de miniștri a cărui primă sarcină va fi să adopte bugetul, relatează AFP.

Franța: Noul guvern condus de Michel Barnier a fost anunțatFoto: agerpres.ro

Jean-Noël Barrot (MoDem, centru), în vârstă de 41 de ani, care a deținut funcția de ministru al Afacerilor Europene în guvernul precedent, a fost numit sâmbătă șef al diplomației franceze, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Sebastien Lecornu, fidel susținător al președintelui Emmanuel Macron, a rămas în funcția de ministru al Apărării.

Aceste două funcții aparțin a ceea ce se numește în mod tradițional „domeniul rezervat” șefului statului, asupra căruia acesta are un cuvânt de spus.

Culoarea echipei lui Barnier se înclină clar către dreapta, familia politică din care provine și șeful guvernului. Singura figură de stânga este noul ministru al Justiției, Didier Migaud, un fost socialist retras din politica activă și necunoscut publicului larg.

Conservatorul radical Bruno Retaileau a fost numit în fruntea Ministerului de Interne.

Figură a dreptei liberal-conservatoare inflexibile, Bruno Retailleau, în vârstă 63 de ani, preia un minister cheie cu care intenționează să pună în aplicare tripticul său preferat: „ordine”, „autoritate” și „fermitate”.

Deputata Anne Genetet, cunoscută până acum pentru activitatea ei în domeniul apărării și diplomației, a fost propulsată în fruntea Ministerului Educației Naționale.

Pentru cea mai expusă poziție din guvern, într-un moment în care Franța este vizată de o procedură europeană pentru deficit excesiv, Michel Barnier a ales un duo necunoscut publicului larg: Antoine Armand pentru economie, finanțe și industrie pe de o parte și Mathieu Lefevre, pe de altă parte, pentru buget.

Stânga a promis deja o moțiune de cenzură împotriva noului executiv. „Barnier nu are niciun viitor”, a declarat sâmbătă liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, chiar înainte de anunțarea noului guvern.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării