main logo
480

Franţa marchează Ziua Naţională. Care este istoria țării

În Republica Franceză astăzi este marcată Ziua Națională.

Franţa marchează Ziua Naţională. Care este istoria țăriiFranţa marchează Ziua Naţională. Care este istoria țării

Franța are o suprafață de 643.801 kilometri pătrați și o populație de 66,7 milioane de locuitori. Începând cu anii 1950, Republica Franceză s-a angrenat în construcția Uniunii Europene. Ea este o putere nucleară, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și membru NATO, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

De asemenea, Franța este membră a G7, G20, a zonei euro, a spațiului Schengen și găzduiește sediile Consiliului Europei, al Parlamentului European şi al UNESCO.

Franța este a doua putere economică europeană și a cincea putere economică mondială. Franța joacă un rol important în istoria mondială prin intermediul influenței exercitate de cultura sa, de limba sa și de valorile democratice, seculare și republicane pe care le-a promovat în ultimele două secole.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Franceză au fost stabilite la 11 martie 1992.

În perioada ianuarie-iulie 2017, volumul schimburilor comerciale cu Franța a constituit 87,29 mil. USD. Exportul a înregistrat 20,29 mil. USD (-22,9% față de aceeași perioadă a anului 2016), iar importul a cifrat 67 mil. USD (+22,4% față de ianuarie – iulie 2016). În RM își desfășoară activitatea 225 întreprinderi cu capital francez cu investiții de 137 mil. lei. Principalele întreprinderi cu capital francez care activează în RM sunt: ”Orange”, Fabrica de Ciment „Lafarge”, ”Kazayak Vin”, ”Fabbri-Inox”, „Lactalis”, Mobiasbanca Groupe Société Génerale.

Cooperarea culturală se efectuează în baza Acordului de cooperare culturală, științifică și tehnică între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze. În baza lui au fost adoptate ample programe trienale de cooperare și de acțiune culturală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării