main logo
566

Franța, Italia și Danemarca sunt pentru constituirea forței navale

Franța, Italia și Danemarca și-au dat acordul inițial pentru inițiativa britanică de a constitui o forță navală condusă de europeni pentru a asigura transportul în condiții de siguranță prin strâmtoarea Ormuz.

Franța, Italia și Danemarca sunt pentru constituirea forței navaleFoto: newswee

Propunerea a venit după confiscarea de către Iran a unui petrolier britanic, transmite Știri.md cu referire la newsweek.ro.

„Cererea Marii Britanii, mai degrabă decât cea de la Washington, face mai ușor pentru europeni să accepte acest lucru”, a spus un diplomat de rang înalt al UE.

„Libertatea navigației este esențială, dar este separată de campania americană de presiune maximă asupra Iranului”.  

Germania discută cu Marea Britanie și Franța despre ideea unei misiuni navale conduse de Europa pentru a asigura transportul în condiții de siguranță prin strâmtoarea Ormuz, dar este prea devreme pentru a spune cum ar putea participa Berlinul, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.  

„Participăm intens la aceste discuții, însă deliberările conceptuale abia au început. Este prea devreme să vorbim despre forma posibilă de sprijin sau participare germană”, a declarat purtătorul de cuvânt la o conferință de presă guvernamentală.

„Cererile de contribuții militare germane nu au făcut încă obiectul acestor discuții. Ceea ce este clar însă este că UE3 – Franța, Germania, Italia – merg împreună”, a precizat oficialul german.

Teheranul, care s-a ales cu un petrolier britanic, operat de Suedia, fără încărcătură, cu un echipaj format din indieni, ruși, filipinezi, pe care nu-l poate negocia după vrere, a ieșit la „atac”, anunțând că „va asigura Strâmtoarea Ormuz și nu va permite nicio perturbare a transportului maritim pe  principalele căi navigabile de transport de petrol”.

Declarația a fost făcută de ministrul adjunct de Externe, Abbas Araqchi, în cadrul unei vizite la Paris. „Iranul va depune toate eforturile pentru a asigura regiunea, în special Strâmtoarea Ormuz, și nu va permite nicio perturbare a transportului maritim în acest domeniu sensibil”, a declarat Araqchi în prezența ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.  

În ciuda faptului că Guvernul britanic a anunțat că navele sale evită Strâmtoarea Ormuz, o mare navă sub pavilion britanic a trecut miercuri pe canal și a ajuns într-un port din Qatar.

Publicația maritimă Lloyd's List a identificat nava ca BW Elm și a raportat că o navă de război britanică, HMS Montrose, a însoțit îndeaproape transportorul mare de gaz lichefiat.

Secretarul britanic de Externe, Jeremy Hunt, declara zilele acestea că HMS Montrose a însoțit peste 30 de nave în ultimele zece zile prin Strâmtoarea Ormuz, Royal Navy evitând să confirme acest lucru.

Se pare că doar nava Stena Impero, petrolierul fără încărcătură „confiscat” de Iran, nu a avut „norocul” să fie însoțit, în acel caz HMS Montrose aflându-se la 1.600 kilometri distanță!

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării