main logo
374

Franţa: Hoţii au furat clopotele de la mai multe biserici

Poliţia din Franţa se află în căutarea unor hoţi care au furat, în ultima lună, clopotele de la mai multe biserici din regiunea Provenţa, relatează BBC.

Franţa: Hoţii au furat clopotele de la mai multe bisericiFoto: adevarul.ro

Hoţii care au pus în alertă poliţia franceză sunt interesaţi de clopotele din bronz ale bisericilor din sudul Franţei, un procuror declarând că obiectele furate sunt fie vândute, fie topite pentru obţinerea bronzului, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Cu toate că nu este în totalitate clar dacă toate furturile sunt făcute de acelaşi grup de hoţi, cel puţin trei localităţi şi-au văzut clopotele dispărând de pe biserici în ultimele săptămâni. 

Pe 21 iulie, oraşul Ginasservis a rămas fără clopotele de bronz (unul datând din 1867 şi unul din 1737) de la două biserici. Inscripţiile în latină le fac uşor de identificat, dacă nu au fost deja topite de către făptaşi. 

O biserică din secolul al XII-lea a fost lăsată fără un clopot de 85 de kilograme, primarul localităţii Brue-Auriac declarând că cel mai probabil au fost topite pentru că inscripţiile le-ar fi făcut greu de vândut pe piaţa neagră. 

Clopotele din bronz de la bisericile Franţei sunt cu atât mai valoroase cu cât datează de dinainte de Revoluţia franceză, a spus Nicola Gueury, preşedinte al unei asociaţii europene pentru conservarea clopotelor. În 1793, revoluţionari au ordonat distrugerea a aproape 100,000 de clopote în toată Franţa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării