main logo
411

Franța dă lecții de corupție: Un ministru al Justiției e suspectat de fapte grave

Fostul ministru francez de justiţie, Jean-Jacques Urvoas, suspectat că ar fi informat un prieten deputat despre o anchetă pentru fraudă fiscală care îl privea, a fost inculpat marţi pentru "încălcarea secretului profesional", informează AFP, citând miercuri o sursă apropiată dosarului.

Franța: Un ministru al Justiției e suspectat de fapte graveFranța dă lecții de corupție: Un ministru al Justiției e suspectat de fapte grave.

Comisia de instrucţie a Curţii de Justiţie a Republicii (CJR), instanţa competentă pentru a judeca membri ai guvernului pentru fapte comise în exercitarea atribuţiilor, l-a inculpat pe fostul ministru al justiţiei (ianuarie 2016 - mai 2017), a cărui imagine a avut de suferit în urma dezvăluirilor săptămânalului Le Canard enchaîné în decembrie, transmite stiripesurse.ro.

Potrivit publicaţiei, Jean-Jacques Urvoas, pe atunci membru al guvernului, trimisese prietenului său, Thierry Solere - deputat din partea partidului Republicanii (Les Républicains /LR/, de dreapta), raliat de atunci formaţiunii lui Emmanuel Macron - o notă despre o anchetă preliminară pentru "fraudă fiscală, spălare de bani, corupţie, trafic de influenţă şi tăinuirea de abuz de bunuri sociale" între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din primăvara anului 2017.

În urma dezvăluirilor făcute de Le Canard enchaîné, justiţia franceză a confirmat că elemente "susceptibile de a angaja responsabilitatea penală a lui Jean-Jacques Urvoas" au fost confiscate la domiciliul deputatului în cursul unei percheziţii care a dus la găsirea mesajului ministrului justiţiei.

Reacţionând la inculparea sa, Jean-Jacques Urvoas a spus că el "contestă cu hotărâre orice încălcare a unui secret protejat în timpul exercitării atribuţiilor mele ministeriale".

„Acest reproş mă lezează, în timp ce eu am acţionat, aşa cum am făcut-o întotdeauna în calitate de ministru al justiţiei pentru apărarea autorităţii judiciare şi a independenţei sale", adaugă el într-un comunicat transmis AFP.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării