main logo
428

Fostul vicepreședinte american intră în cursa pentru alegerile din SUA

Fostul vicepreședinte american Joe Biden a anunțat oficial, astăzi, intrarea sa în cursa internă a democraților pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale din 2020, după mai multe luni în care a evitat să-şi clarifice intenţiile.

Fostul vicepreședinte american intră în cursa pentru alegerile din SUA

”Ducem o luptă pentru sufletul acestei națiuni„, a spus Biden, în videoclipul în care își anunță candidatura, sub titlul ”America este o idee” (America is an idea), în contrapondere cu ”Make America great again!” sau ”America first!” cu care a câștigat Trump, scrie Reuters, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro. 

Biden îi îndeamnă pe americani să nu-i mai dea lui Donald Trump încă un mandat la Casa Albă, spunând că în joc este chiar soarta democrației din Statele Unite. 

„Valorile fundamentale ale acestei naţiuni (…), poziţia noastră în lume (…), însăşi democraţia noastră (…), tot ceea ce constituie America se află în pericol. De aceea, astăzi îmi anunţ candidatura pentru (funcţia de) preşedinte al Statelor Unite”, a declarat Joe Biden, într-un mesaj video postat pe Twitter, în care i-a chemat pe alegători să-i refuze lui Donald Trump un al doilea mandat la Casa Albă. 

Mesajul critică atitudinea actualului preşedinte faţă de adepţii supremaţiei albe, menţionând reacţia controversată a lui Donald Trump faţă de marşul „Unite the Right” al extremiştilor de dreapta şi contraprotestele de la Charlottesville, Virginia, când Trump a declarat că au fost „oameni buni de ambele părţi”. 

Joe Biden, în vârstă de 76 de ani, un veteran al politicii americane, are o carieră definită de cei peste 30 de ani ca senator din partea statului Delaware, de expertiza sa în domeniul relaţiilor externe şi de relaţiile pe care şi le-a construit în calitate de vicepreşedinte al lui Barack Obama. 

Biden, aflat acum la a treia tentativă de ajunge la Casa Albă, îşi va face prima apariţie electorală luni, cu prilejul unui eveniment sindical la Pittsburgh. Biden, 76 de ani, a fost vehiculat drept posibil candidat al partidului democrat pentru alegerile prezidențiale din 2016, însă vicepreședintele a decis atunci să nu intre în cursă și să o susțină pe Hillary Clinton. 

El a anunțat că renunță la o candidatură la scurt timp după moartea fiului său. Biden a făcut echipă cu fostul președinte al SUA, Barack Obama, cei doi fiind foarte apropiați și având o relație de prietenie. 

Un nou sondaj Morning Consult/Politico, realizat în perioada 19-21 aprilie îl dă pe Biden câștigător în fața lui Donald Trump, cu un avans de opt procente. 

Astfel, potrivit sursei citate, în ipoteza unei confruntări între cei doi, democratul Joe Biden ar obține 42%, în timp ce actualul președinte republican Donald Trump ar obține 34%. 

Cât privește segmentele de electorat, Biden are un avans 17 procente în rândul femeilor, 22 de procente în rândul tinerilor și 10 procente în rândul celor care se declară independenți. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1.992 de persoane cu drept de vot și are o marjă de eroare de 2%, precizează Hotnews.ro. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării