main logo
324

Fost ministru: Situația din Marea Britanie, un test pentru Preşedinţia UE

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat marţi seara, pentru mediafax, că situaţia actuală din Marea Britanie reprezintă un test pentru preşedinţia română la Consiliul UE şi că România trebuie să demonstreze leadership.

Fost ministru: Situația din Marea Britanie, test pentru Preşedinţia UE

”România trebuie să demonstreze leadership, să înţeleagă responsabilitatea pe care o are în acest moment în calitate de Preşedinţie la Consiliul UE şi să poarte discuţii directe cu partenerii britanici şi cu liderii europeni. Ţara noastră poate lucra cu toţi aceşti actori pentru a propune acele soluţii constructive în vederea asigurării protecţiei cetăţenilor europeni. Ne aflăm în acel moment în care o Preşedinţie la Consiliul UE poate avea o contribuţie pozitivă. România are atuurile necesare pentru un astfel de rol”, a declarat Victor Negrescu.

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene a mai spus că românii trebuie să demonstreze consens naţional, transmite Știri.md cu referire la mediafax.ro.

”Acum trebuie să acţionăm unitar, să demonstrăm consens naţional, pentru a-i proteja pe cei aproximativ 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, deoarece un scenariu no-deal înseamnă ca aceştia să nu mai beneficieze de drepturile pe care le aveau până în prezent. Mă refer aici la dreptul de reşedinţă, dreptul de muncă sau avantajele oferite pentru studenţi”, a mai afirmat Negrescu.

Camera Comunelor a respins, marţi seară, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplicând criza politică.

În favoarea Acordului privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) au votat 202 membri ai Camerei Comunelor, iar 432 s-au pronunţat împotrivă, informează postul Sky News şi cotidianul The Guardian.

Premierul Theresa May avertizase că acest document reprezintă singura variantă de acord Brexit.

În contextul actualei crize politice, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau renunţarea la Brexit.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării