main logo
304

FMI: Economia globală este într-un moment delicat

Ieri, la Washington, a început reuniunea de primăvară a celor două instituții financiare internaționale emblematice pentru economia mondială: Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

FMI: Economia globală este într-un moment delicat

Săptămâna trecută, în preambulul acestui eveniment, Christine Lagarde, director executiv al Fondului Monetar Internațional, a susținut o alocuțiune în fața membrilor Camerei de Comerț a Statelor Unite, transmite Știri.md cu referire la rfi.ro.

În mod clar, discursul directorului executiv al FMI anticipează concluziile care vor fi prezentate săptămâna aceasta prin rapoartele de primăvară.

Christine Lagarde spune direct că economia globală trece printr-un moment delicat. „Condițiile meteorologice” ale economiei globale s-au schimbat. „Soarele orbitor” de acum doi ani este acoperit acum de „nori”. Iar comparația îi aparține chiar doamnei Lagarde.

Concret, în urmă cu doi ani, 75% din economia mondială era în faza ascendentă. Acum, 70% din economie își încetinește creșterea. FMI prognoza în luna ianuarie o creștere de 3,5% a economiei mondiale. 

Cifra va fi diminuată în rapoartele pe care instituția financiară mondială le va publica săptămâna aceasta. Să fie foarte clar, spune Christine Lagarde, FMI nu crede că va urma o recesiune în perioada următoare. Dar, economia traversează, fără îndoială, un moment delicat.

Care sunt cauzele care duc la încetinirea economiei globale? Analiza FMI le trece în revistă. Cele mai importante cauze sunt legate de tensiunile comerciale care au izbucnit anul trecut în economia mondială și de înăsprirea condițiilor financiare sau mai clar creșterea dobânzii inițiată de Rezerva Federală americană și anunțată de Banca Centrală Europeană.

Între timp, adică anul acesta, băncile centrale și-au schimbat poziția, nimeni nu mai prognozează acum creșterea dobânzilor, ci eventual scăderea lor.

Efectiv, momentul este delicat, spune șefa FMI. De aceea, este nevoie de prudență, care să se manifeste nu doar prin evitarea erorilor, ci și prin luarea unor decizii bune.

Care pot fi aceste decizii? Ele sunt împărțite de FMI în mai multe categorii. Politicile publice naționale trebuie să ducă la creșterea productivității și la o creștere economică pe termen lung. Desigur, politicile trebuie adaptate în funcție de stat, neexistând o rețetă sigură și comună.

O altă decizie ține de realizarea unei politici bugetare de calitate, care se referă la găsirea unui echilibru just între creșterea economică, nivelul datoriei publice și finanțarea obiectivelor sociale. 

Ca fost ministru de finanțe, a explicat Christine Lagarde, pot spune că nu este deloc simplu să îndeplinești toate cele trei condiții. Soluția este de a acumula rezerve bugetare, atunci când economia permite, pentru a le utiliza atunci când situația economică se degradează.

O altă problemă este concentrarea piețelor între tot mai puține companii, dar mai mari. Nu se poate vorbi de un monopol, afirmă șefa FMI, dar trebuie luate măsuri, acum, înainte de a deveni o problemă.

O altă temă numită de FMI este nevoia consolidării cooperării transfrontaliere. Cel mai important element fiind integrarea comercială, care oferă șanse egale indiferent de frontiere și care încurajează investițiile și investitorii.

De altfel, FMI a calculat că o creștere a taxelor vamale între cele două mari economii, China și SUA, cu 25 de puncte procentuale, la toate mărfurile, ar duce la o reducere a produsului intern brut cu 0,6% a economiei americane și cu 1,5% a economiei Chinei. În același timp, FMI își propune să schimbe legislația internațională a companiilor multinaționale.

În esență, însă, șefa FMI atrage atenția foarte clar că economia mondială se află într-un moment complicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării