main logo
549

Filmul zilei: Putin și Kim Jong-un s-au întâlnit pentru prima dată

Vladimir Putin şi Kim Jong-un au purtat discuţii catalogate drept “sincere şi cu însemnătate” la primul summit comun, organizat în Siberia.

Filmul zilei: Putin și Kim Jong-un s-au întâlnit pentru prima dată

Preşedintele rus le-a spus ulterior jurnaliştilor că dictatorul de la Phenian l-a rugat să discute cu americanii despre denuclearizarea peninsulei coreene. Mai mult decât atât, Putin a declarat că el nu are secrete şi că îi va împărtăşi lui Donald Trump tot ce a vorbit cu Kim, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Kim Jong Un şi Vladimir Putin şi-au strâns mâinile îndelung la intrarea în Universitatea din Vladivostok, care a găzduit summitul. Au pozat pentru jurnalişti, apoi s-au retras pentru a vorbi despre denuclearizarea peninsulei coreene şi întărirea relaţiilor bilaterale, inclusiv în sfera economică. Discuţiile au fost excelente, dacă e să ne luăm după reacţia entuziastă a liderului nord-coreean.

“Tocmai am avut un schimb fructuos de opinii cu dvs., domnule preşedinte. Vă mulţumesc pentru timpul plăcut pe care l-am petrecut împreună”, a spus Kim Jong.

Reuniunea s-a încheiat cu un dineu, la care cei doi lideri au închinat cu şampanie şi au făcut schimb de daruri: Putin i-a oferit oaspetelui său un set de pahare şi o sabie curbată rusească, iar Kim i-a adus preşedintelui rus o sabie dreaptă coreeană.

Discuţiile nu au fost urmate de semnarea de acorduri sau de o declaraţie comună, însă Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor că a fost însărcinat de Kim să medieze discuţiile cu americanii.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: “Preşedintele Kim Jong-un ne-a cerut să informăm partea americană în legătură cu poziţia Coreei de Nord. Conducerea de la Phenian vrea garanţii şi atât.”

Analiştii au dubii că demersul lui Putin va avea succes.

Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin: “Nord-coreenii nu vor renunţa niciodată la armele nucleare. Să fim sinceri, Rusia nu poate face prea multe pentru denuclearizarea Coreei de Nord, nu poate face prea multe nici pentru ridicarea sancţiunilor.”

Pe lângă subiectele serioase de discuţie, jurnaliştii au comentat şi ritualul care însoţeşte călătoriile dictatorului coreean cu trenul său blindat. Odată ajuns în oraşul siberian, vagonul lui Kim a fost lustruit de o armată de angajaţi. La coborâre, covorul roşu întins pentru oaspete n-a fost aliniat cu uşa vagonului, aşa că mecanicul a fost nevoit să facă unele “manevre” de repoziţionare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării