main logo
747

FBI va investiga cum a ajuns nava Rhosus şi azotatul de amoniu în Liban

O echipă de nouă anchetatori din cadrul FBI a aterizat duminică la Beirut, potrivit unui oficial al aviației libaneze, și se crede că ei s-au alăturat deja anchetei desfăşurate de anchetatorii francezi, care activează deja de mai multe zile în port, potrivit alarabiya.net.

FBI va investiga cum a ajuns nava Rhosus şi azotatul de amoniu în Liban

Președintele libanez, Michel Aoun, a declarat că ancheta în cazul exploziei devastatoare este „foarte complexă” și nu va fi finalizată rapid. Aoun a spus că ancheta este împărțită în trei părți, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Prima își propune să determine circumstanțele în care nava Rhosus sub pavilion moldovenesc cu încărcătura de 2.750 de tone de nitrat de amoniu a ajuns în port. A doua ar urma să stabilească de unde a provenit încărcătura și cine a expediat-o, iar al treia ar urma să găsească cine a fost responsabil pentru manipularea și securizarea acesteia.

Aoun a spus că FBI și anchetatorii francezi ajută Libanul pentru că ei "au o capacitate mai mare de a afla detalii despre cine a adus nava în port".

Amintim că pe 4 august o deflagraţie de proporţii a distrus portul Beirut şi o parte din capitala Libanului. Autorităţile locale au afirmat că la baza exploziei au stat circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

Numărul morţilor a ajuns la 180 şi mai mult de 6.000 de persoane au fost rănite. Cel puţin 30 de oameni încă lipsesc.

Circa 300.000 de libanezi au rămas fără locuinţe, iar daunele sunt estimate între 10 miliarde și 15 miliarde de dolari.

Documentele care au apărut după explozie, cea mai distructivă din istoria Libanului, au arătat că oficialii știau de ani de zile că 2.750 de tone de azotat de amoniu au fost depozitate într-un depozit din port și au știut despre pericolul cel poartă.

Un judecător libanez a emis mandat de arestare pe numele şefului vămii din portul Beirut, Baderi Daher. După patru ore şi jumătate de audiere, judecătorul Fadi Sawan a ordonat arestarea lui. Şeful vămii va rămâne în arest până la finalizarea anchetei.

Acelaşi judecător a ordonat arestarea şi a predecesorului acestuia, Shafik Merhi, şi a directorului portului, Hassan Kuraitim.

Cel puţin 16 responsabili ai portului din Beirut şi ai instituției vamale au fost arestaţi până acum în anchetă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării