main logo
886

Fauna din Marea Neagră, tot mai săracă. Semnalul de alarmă tras de cercetători

Marea Neagră este tot mai săracă în vietăţi. Este semnalul de alarmă tras de cercetători.

Cercetătorii bat alarma: Fauna din Marea Neagră, tot mai săracă

Aceştia spun că după ce a dispărut definitiv foca numită călugăr şi rechinul pontic este în declin sever, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

La rândul lor, vecinii ucraineni se plâng că pescarii lor n-au mai prins de mult macrou, un pește gras şi extrem de gustos.

În 1986 a fost văzut ultimul exemplar de focă de Marea Neagră în arealul românesc. Acum mai trăiesc doar câteva sute, dar în insulele greceşti şi pe coasta de est a Turciei.

“Singura specie care putem spune cu certitudine că a dispărut de la noi este foca de Marea Neagră pe care noi nu o mai avem, nu o mai au nici bulgarii″, a transmis Tania Zaharia, director ştiinţific INCDM “Grigore Antipa”.

Distrugerea habitatului, pescuitul excesiv şi, în trecut, chiar uciderea din plăcere a acestor vietăţi a dus la exterminarea lor.

“Foca călugăr, cea care a dispărut de la Marea Neagră, odinioară erau pe platforma continentală, o zonă foarte generoasă, dacă n-ar fi oameni acolo, ar fi plini de foci. Dar, din păcate, este un sanctuar industrial: plaje, industrie şi aşa mai departe”, spune Adrian Bâlbă, managerul Delfinariului Constanța.

În mare pericol este şi rechinul de Marea Neagră. Numit şi câinele de mare, rechinul din apele noastre măsoară un metru şi jumătate. Are o carne apreciată de cunoscători şi de aceea a fost pescuit fără milă. Unele exemplare eşuează, uneori, în apropierea plajelor.

În Marea Neagră, capturile de rechin au scăzut în ultimii 20 de ani, cu peste 70%.

La rândul lor, cercetarorii din Ucraina au anunţat că macroul, dar şi vestiţii căluţi de mare sunt pe cale de dispariţie.

“Nu au mai avut cu ce se hrăni şi au început să dispară. Din cauza braconajului au început să dispară şi speciile de sturioni. De asemenea, frumosul căluţ de mare se găseşte din ce în ce mai rar”, spune Iurii Denyga, directorul Centrul Științific Ucrainean pentru Ecologia Mării.

La finalul monitorizării, în 2020, cercetătorii din ţările riverane Marii Negre vor propune soluţii pentru a proteja speciile aflate în stadiul critic. S-ar putea ca, până atunci, însă, să fie prea târziu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării