main logo
448

Faruk, despre atacul terorist: Credeam că trăiam în cea mai sigură ţară

Atacul din Christchurch a șocat lumea întreagă și nu doar prin prisma violenței și a numărului mare de victime, dar mai ales pentru că a fost comis în Noua Zeelandă, considerată una dintre cele mai sigure țări din lume.

Faruk, despre atacul terorist: Credeam că trăiam în cea mai sigură ţară

Clasamentele companiilor specializate în turism și nivel de trai au clasat Noua Zeelandă în topuri atunci când vine vorba de siguranță, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro

Safe Around clasează în anul 2019, Noua Zeelandă pe locul trei în lume, după Islanda și Danemarca, fiind cea mai sigură țară vorbitoare de limba engleză din lume și având un index de siguranță de 90,3 de puncte din 100 posibile. 

În Noua Zeelandă, comunitatea musulmană coabitează de obicei fără probleme cu celelalte comunităţi din Noua Zeelandă, unde majoritatea locuitorilor privesc cu ochi buni diversitatea. 

Clasamentele companiilor specializate în turism și nivel de trai au clasat Noua Zeelandă în topuri atunci când vine vorba de siguranță. Safe Around clasează în anul 2019, Noua Zeelandă pe locul trei în lume, după Islanda și Danemarca, fiind cea mai sigură țară vorbitoare de limba engleză din lume și având un index de siguranță de 90,3 de puncte din 100 posibile. 

În Noua Zeelandă, comunitatea musulmană coabitează de obicei fără probleme cu celelalte comunităţi din Noua Zeelandă, unde majoritatea locuitorilor privesc cu ochi buni diversitatea. 

De altfel, premierul neozeelandez Jacinda Ardern a amintit de această diversitate de care țara este mândră și în discursul său de după atacurile de vineri „Suntem o naţiune mândră că avem peste 200 de origini etnice şi 160 de limbi. Prin această diversitate împărtăşim valori comune”, a declarat ea. 

În Noua Zeelandă trăiesc puţin peste 46.000 de musulmani, reprezentând 1% din populaţie, iar numărul celor care se declară musulmani a crescut cu 28% între 2006 şi 2013, aproximativ un sfert dintre ei fiind născuţi în ţară. 

Trimitere la faptul că Noua Zeelandă este considerată o țară sigură a făcut și Mustafa Faruk, preşedintele asociaţiei islamice de aici. 

„Comunitatea credea că trăiam în cea mai sigură ţară din lume, nu ne-am fi gândit niciodată că aşa ceva s-ar putea întâmpla”, a declarat el la televiziunea TVNZ. 

„Musulmanii au trăit în Noua Zeelandă de peste 100 de ani şi nu s-a mai întâmplat nimic asemănător, deci sentimentele noastre nu se vor schimba”, a dat el asigurări. 

De-a lungul timpului au apărut probleme legate de comunitatea musulmană de aici, dar acestea se refereau în special la faptul că imigranții sunt văzuţi „mai puţin favorabil” decât alte comunităţi de către neo-zeelandezi și că, chiar şi atunci când sunt mai calificaţi decât alţii, musulmanii găsesc mai greu un loc de muncă. 

Un episod mai tensionat din ultimii ani a fost declanşat de caricaturile înfăţişându-l pe profetul Mahomed, publicate de presa daneză şi preluate de media din Noua Zeelandă în 2016. Acestea au declanşat reacţii puternice în rândul comunităţii musulmane şi au scos în stradă sute de protestatari. 

Un bărbat a deschis focul, vineri, la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, în jurul orei locale 13:00. 49 de persoane au fost ucise și alte 48 au fost rănite, dintre acestea 20 fiind în stare gravă, anunță agențiile de presă. 

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat atacul din Noua Zeelandă un atac terorist, iar patru persoane au fost arestate, dintre care și un australian de 28 de ani care va apăra, sâmbătă, în fața instanței sub acuzațiile de omor. 

Dintre cele 49 de persoane care au fost ucise, 41 au murit la Moscheea Masjid Al Noor, șapte la Moscheea Linwood Masjid și una la spital. 48 de persoane au fost transportate la spital, dintre acestea, 20 fiind în stare critică. 

Unul dintre atacatori a transmis atacul mortal pe Facebook, folosind un GoPro, pe contul lui Brenton Tarrant. Polițiștii au arestat trei bărbați și o femeie, unul dintre aceștia având asupra sa o vestă cu explozibil. Noua Zeelandă și autoritățile australiene au confirmat că suspecții nu erau listele cu suspecți. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării