main logo
483

Falși fizicieni medicali, implicați în tratamentele pentru bolnavii de cancer

România pare, pe zi ce trece, ţara impostorilor. În fiecare zi aflăm de cazuri de persoane care care profesează fără studii de specialitate în domenii vitale pentru sănătatea cetăţenilor.

Falși fizicieni, implicați în tratamentele pentru bolnavii de cancer

Colegiul Fizicienilor Medicali din România a scos la inveală opt cazuri în care persoane neinstruite corespunzător practicau profesia de fizician medical în sistemul de sănătate din România. Inginer mecanic, bioinginer sau chimist sunt unele dintre profesiile falşilor fizicieni medicali, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Fără noţiuni temeinice de fizică şi cu o pregătire ştiinţifică necorespunzătoare, aceştia lucrau ilegal în spitale şi clinici private din Capitală şi din ţară şi puneau în pericol sănătatea pacienţilor.

Printre atribuţiile şi responsabilităţile fizicianului medical se numără calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea calității aparaturii de radioterapie.

 „În cadrul Colegiului Fizicienilor Medicali au solicitat înscrierea în calitate de membru, pentru a induce în eroare, să spunem, autoritățile competente, un număr de 3-4 persoane, dar din statisticile noastre, am depistat un număr de opt persoane care practică profesia de fizician medical fără o pregătire în fizică medicală, cu toate că legea le explică foarte clar care sunt procedurile  de recunoaștere a unei diplome. Dacă este obținută în alt domeniu decât fizica medicală, dumnealor nu au parcurs pașii respectivi și au obținut acreditări fie cu complicitatea unor angajați ai unor instituții publice în care și-au fluturat hârtiile pe la diverși angajatori, au practicat profesia sau practică în continuare profesia de fizician medical, fie că este inginer mecanic, chimist, inginer, bioinginer”, a declarat la Digi24 Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România. El a atras atenția că există chiar persoane din străinătate care au venit și în cazul cărora „nu avem o recunoaștere clară din partea autorităților statului, în care să spună: da, poate să practice această profesie sau nu”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării