main logo
8115

Explozie la un depozit de rachete din Rusia: A fost înregistrat ca un cutremur

O explozie de proporții uriașe s-a produs în noaptea de marți spre miercuri la un depozit de rachete de pe teritoriul Rusiei, în regiunea Tver, la circa 500 de kilometri de granița cu Ucraina, relatează canale media ucrainene, dar și rusești.

Explozie la un depozit din Rusia: A fost înregistrat ca un cutremurFoto: digi24.ro

Explozia, care ar fi fost declanșată de un atac coordonat cu drone ucrainene, a fost înregistrată de seismografe ca un cutremur de magnitudine 2,8, iar sateliții NASA care monitorizează incendiile de pe Terra au detectat radiații de căldură provenind din regiunea unde s-a produs explozia, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Mai multe canale media ucrainene scriu, preluând surse rusești, că suflul exploziei de la depozitul de rachete din Toropets, regiunea Tver (vestul Rusiei), s-a simțit la kilometri distanță, spărgând geamurile locuințelor din apropiere.  Site-ul Volcano Discovery, care monitorizează mișcările seismice de pe Pământ, a înregistrat un cutremur cu magnitudinea 2,8 în zona Toropets, unde a explodat depozitul de muniții.

Depozit uriaș de muniții 

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, scrie, citând surse rusești, că la Toropets ar fi depozitate circa 30.000 de tone de muniții, iar atacul ar fi fost purtat cu 100 de drone ucrainene. Rusia ar fi avut depozitate acolo rachete balistice Iskander, rachete pentru lansatoarele multiple Grad și pentru sistemele antiaeriene S-300, precum și rachete balistice KN-23 nord-coreene.

Radiațiile termice se văd din spațiu 

Sateliții NASA care monitorizează incendiile care au loc pe Pământ (NASA FIRMS) au surprins radiații termice care provin din regiunea unde se află depozitul de muniții de la Toropets.

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru mai multe media ucrainene că atacul cu drone de la Toropets a fost o acțiune coordonată de SBU împreună cu serviciile de informații militare (GUR) și de forțele pentru operațiuni speciale ale Ucrainei și au vizat locul în care se aflau rachete pentru sistemele Iskander și Tochka-U, bombe ghidate FAB și muniție de artilerie. 

Euromaidan Press îl citează pe Andrii Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării din cadrul Consiliului pentru securitate națională și apărare, care a declarat că depozitul atacat din regiunea Tver ar fi putut stoca muniție pentru sistemele BM-21 Grad, sistemele de rachete sol-aer S-300 și S-400, precum și rachete balistice Iskander și rachete nord-coreene KN-23.


Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării