main logo
1161

Explozia din Beirut: Detalii noi în cazul navei sub pavilion moldovenesc

Apar noi detalii în cazul navei sub pavilion moldovenesc care a transportat cele 2750 de tone de nitrat de amoniu.

Explozia din Beirut: Detalii noi în cazul navei sub pavilion moldovenesc

Vasul cargo a fost înregistrat la Agenţia Navală a Moldovei în februarie 2012 de un om de afaceri din Cipru pe nume Charalambos Manoli, transmite Știri.md cu referire la publika.md

Acesta susţine că la scurt timp după înscrierea navei a vândut-o omului de afaceri rus Igor Greciuşkin.

Potrivit cipriotului, în 2013 vasul a fost încărcat cu nitrat de amoniu într-un port din Ucraina sau Georgia şi urma să transporte marfa în Mozambic. Pe drum însă, compania lui Greciuşkin a primit o solicitare din Liban pentru a încărca utilaje agricole. Oferta a fost acceptată şi chiar a fost încasată o plată în avans. Ajuns în portul din Beirut, căpitanul a constatat însă că vehiculele erau prea grele, iar vasul risca să se scufunde.

Între timp, nava şi nitratul de amoniu au fost puse sub sechestru din cauza unor datorii portuare, iar patru membri ai echipajului au rămas pe vapor aproape un an. Greciuşkin nu a făcut nimic pentru a-i ajuta, deşi atât compania care a comandat utilajul agricol, cât şi Mozambicul aşteptau livrarea mărfurilor. În cele din urmă echipajul a fost eliberat, iar nitratul de amoniu a fost depozitat în portul din Beirut.

Omul de afaceri din Cipru este de părere că responsabilitatea deplină pentru exploziile de marţi o au autorităţile vamale libaneze, care deşi ştiau de pericolul acestei încărcături, nu au făcut nimic în toţi aceşti ani. El a mai adăugat că omul de afaceri rus căruia îi aparţine nava se plimbă liber în Cipru şi că nu crede că acesta ar putea fi dat în căutare. Poliţia cipriotă anunţă însă că l-a interogat pe Igor Greciuşkin, dar că acesta nu a fost reţinut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării