main logo
388

Experţii au stabilit că deversarea apei de la Fukushima e periculoasă

Membrii Comisiei de Siguranţă şi Securitate a Activităţilor a Coreei de Sud au ajuns la concluzia că deversarea apei contaminate în mare este o decizie extrem de periculoasă.

Experţii au stabilit că deversarea apei de la Fukushima e periculoasă

În ultimele luni, oficialii companiei Tokyo Electric au anunţat faptul că în următorii trei ani nu va mai putea stoca în rezevoarele sale apa contaminată de către accidentul centrale Dai-ichi de la Fukushima, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Această perspectivă pune în faţa guvernului japonez o serie de scenarii, printre care şi deversarea apei contaminate în mare. 

Această soluţie este contestată atât de către comunităţile din regiunea unde este amplasată centrala, dar şi de către Corea de Sud.

Deversarea apei contaminate în mare este considerată de către experţii în domeniul nuclear ca fiind cea mai ieftină soluţie aflată la îndemâna guvernului japonez, dar nu şi cea mai sigură. 

Kim Ik-jung, membru al Comisiei pentru Siguranţa şi Securitatea Activităţilor Nucleare a Coreei de Sud a declarat public că această soluţie este periculoasă, notează Futurism.

„Există o altă soluţie pentru a gestiona situaţia apei nucleare contaminate”, a declarat Kim Ik-jung pentru The Korea Times. 

El a mai adăugat că o altă soluţie la care Japonia ar putea recurge ar fi extinderea facilităţilor de stocare a apei, dar că o astfel de soluţie necesită timp şi bani. 

Kim estimează că vor fi necesari 300 de ani până în momentul în care apa ar putea fi deversată în mare fără a ridica riscuri majore.

Acelaşi ziar care a discutat cu Kim Ik-jung, Korea Times, notează faptul că cetrala de la Fukushima produce zilnic aproximativ 170 de milioane de tone de apă contaminată. 

Autorităţile japoneze au făcut public faptul că mare parte din materialele radioactive au fost curăţate din apa care în prezent se află în rezervoare. 

Singura excepţie este reprezentată de către tritiu, un compus cancerigen, a cărui eliminare se dovedeşte a fi extrem de scumpă.

Activistul Greenpeace Shaun Burnie a declarat în legătură cu această speţă: 

„Ei (n.r. guvernul japonez) nu vor să plătească costul stocării şi procesării apei contaminate, inclusiv al eliminării tritiului”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării