main logo
574

Expert: Europenii nu înțeleg ce vrea Rusia și nu o mai abordează ca pe un potențial partener

Occidentul nu mai pune pe primul plan dezvoltarea relațiilor cu Rusia, iar declarațiile care vin de la Moscova nu mai sunt analizate pentru găsirea unor puncte de convergență.

Expert: Europenii nu mai tratează Rusia ca pe un potențial partenerOccidentul nu mai pune pe primul plan dezvoltarea relațiilor cu Rusia.

De această părere este președintele Centrului pentru Relații Internaționale din cadrul Institutului independent de la Varșovia, Eugeniusz Smolear.

Într-un interviu acordat novayagazeta.ru, Smolear spune că această tendința de a avea în Rusia un partener, chiar și problematic, s-a năruit în ultimii doi ani, scrie deschide.md.

„Nu demult, orice declarație era făcută de Putin, Medvedev, Lavrov, era minuțios analizată la nivel european. Domina percepția că trebuie să colaboreze Occidentul cu Rusia, de dragul Europei, de dragul Rusiei și că sunt interese comune. Se încerca abordarea Rusiei ca un partener, poate chiar și cu probleme. Acum nu mai există asemenea abordări, Rusia ca partener nu mai există la nivelul elitelor europene. Sunt unele interese înguste care apar sporadic fie că este vorba de Germania cu Nord Stream-2, fie în cursul dezbaterilor  din alegeri”, a subliniat Eugeniusz Smolear.

Potrivit expertului de la Varșovia, Federația Rusă s-a autoizolat ca „un continent autonom ” cu sfera sa de interese care poate crea probleme la granițele sale și în Siria, însă Moscova nu are ce oferi Europei.

Eugeniusz Smolear spune că Rusia poate fi vânzător de gaze, petrol și alte materii prime și piață de desfacere pentru produsele europene, însă nu mai poate deveni partenerul de promovare a proiectelor de dezvoltare a unui continent care se întinde de la Lisabona la Vladivostok.

„Am auzit din gura unui influent diplomat european că relațiile cu Rusia pot fi abordate doar prin perspectiva sancțiunilor. Acest lucru devine mult mai îngrijorător când auzi asta de la politicieni din Germania, Anglia, Franța, nu mai vorbim despre baltici și cei din Polonia, care au experiența poftelor imperiale rusești. Nu există nici o problemă pentru prelungirea sancțiunilor contra Rusiei”, a subliniat Eugeniusz Smolear.

Expertul polonez a subliniat că Federația Rusă a făcut o mare greșeală atunci când a anexat peninsula Crimeea (nr. martie 2014) și când a declanșat războiul din sud-estul Ucrainei. A doua greșeală pentru care Occidentul nu poate avea încredere în Moscova este susținerea forțelor xenofobe din Europa cu ajutorul „fabricii de trolli”.

„Aceste acțiuni stau la baza neîncrederii și a nedorinței Occidentului de a căuta înțelegeri cu Rusia. Diplomații se întâlnesc, miniștrii negociază, însă, din partea europenilor, nu există nici un fel de tendințe de a merge în întâmpinarea Rusiei”, a mai adăugat Smolear.

Expertul concluzionează că Federația Rusă se comportă ca un huligan internațional care încearcă să impună voință unilaterală tuturor actorilor internaționali. Mai mult decât atât, Moscova nu a reușit să valorifice acel potențial de cooperare din anii 90 și de după anul 2000 până la renumitul discurs a lui Putin de la Munchen din 2007.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării