main logo
375

Experiment CNN: Economia mondială, comparată cu un meci de hochei

Economia mondială încetinește mai mult și mai devreme decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și al riscurilor politice, precum Brexitul și revoltele sociale din Franța.

Experiment CNN: Economia mondială, comparată cu un meci de hochei

Este avertismentul lansat de Fondul Monetar Internațional la Davos, unde a început marți forumul care reunește elitele economice mondiale. Pentru a sugera impactul dificultăților evocate, jurnalistul CNN Richard Quest propune o comparaţie cu un sport dur, precum hochei-ul, relatează Ştiri.md cu referire la stirileprotv.ro

Christine Legarde, director FMI: „După două luni de expansiune solidă, economia mondială crește mai lent decât așteptările, iar riscurile sporesc.”

În luxoasa stațiune din Alpii elvețieni, Fondul Monetar Internațional a anunțat că reduce, pentru a doua oară în câteva luni, prognoza privind ritmul expansiunii economice globale. Pentru 2019, prevede un avans de 3,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât în 2018.

Christine Legarde, director FMI: „Înseamnă că recesiunea globală pândeşte după colţ? Nu. Însă, cu siguranță, au crescut riscurile privind un declin accentuat al creșterii economomice mondiale.”

Gita Gopinath, economist-șef FMI: „Un Brexit fără acord este unul dintre riscurile majore în prognoza noastră. Fie o ieșire „dezordonată” a Marii Britanii din UE, fie mai multe luni de incertitudine, în ambele situații impactul asupra creșterii economice va fi negativ.”

În această sitiuație cu pericole la tot pasul, poate că liderilor lumii le-ar prinde bine câteva ponturi de la jucătorii de hockey ai clubului Davos.

Richard Quest, CNN: „Să începem cu echiparea, care include protecţie specială pentru situaţiile când duelurile pe gheaţă se încing prea tare. Abia mă pot mişca. Acu, gata sunt echipat.. Nu, nici vorbă.Cum adică? Cu asta parezi pucul, iar cu asta îl prinzi. Numai să te ţii pe picioare e o provocare. Gândiţi-vă la mine drept economia globală. Sunt fragil, nesigur pe picioare, nu prea ştiu ce am de făcut, am nevoie de tot ajutorul posibil.”

Prima provocare: nimeni nu ştie ce se întâmplă cu Brexitul şi toţi par să se învârtă în cerc. Apoi, tensiunile comerciale dintre SUA şi China. Se tot atacă reciproc şi, prinsă la mijloc, economia globală poate avea de suferit. În sfârşit, creşterea economică, după câţiva ani de accelerare, țări precum China au încetinit, iar unii cred că se va ajunge chiar la o frână bruscă. Dacă nu eşti pregătit, iese urât.

Richard Quest, CNN: „Această paralelă dintre economie şi hockey arata că dacă toată lumea merge în aceeaşi direcţie, în loc să tragă hăis şi cea, ei bine, economia globală are oarece şanse să rămână în picioare.”

Economia mondială încetinește mai mult și mai devreme decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și al riscurilor politice, precum Brexit-ul și revoltele sociale din Franța.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării