main logo
883

Ex-ministru demis după anchete de fraudă, numit șef al aviației ruse

Fostul ministru al apărării, Anatoli Serdiukov, a fost numit luni la conducerea Consiliului de Administraţie al societăţii publice ruse care grupează principalii producători din domeniul aviaţiei civile şi militare ruse.

Ex-ministru demis după anchete de fraudă, numit șef al aviației ruse

Acesta a fost numit la câteva zile după incidentul produs cu un avion Suhoi Superjet 100, care a luat foc după o aterizare de urgenţă pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, soldat cu 41 de morţi, informează AFP şi media ruse, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Numirea lui Anatoli Serdiukov a fost anunţată de United Aircraft Corporation (UAC, sau OAK în rusă), creată în 2006, şi care grupează în special fabricanţii de aeronave Suhoi, Tupolev, Iliuşin şi Antonov.

Aceasta antrenează preluarea controlului UAC - care a cunoscut dificultăţi financiare importante în ultimii ani şi a fost criticată pentru eşecurile programului Suhoi Superjet - de către puternicul conglomerat militar-industrial Rostec, unde Anatoli Serdiukov conducea Departamentul pentru aviaţie.

Integrarea respectivă - care ar trebui finalizată până în 2020 - urmează să contribuie la „rezolvarea unor probleme importante pentru constructorii de aeronave”, a declarat vicepremierul responsabil de apărare, Iuri Borisov.

Anatoli Serdiukov va avea, de asemenea, sarcina delicată de a salva aviaţia civilă rusă şi avionul Superjet 100.

Superjet 100, primul avion civil conceput de Rusia postsovietică, a fost o sursă de mândrie pentru ţară la lansarea sa în 2011, dar a convins puţin în afara pieţei ruse din cauza problemelor de siguranţă.

La 5 mai, la câteva minute după decolarea de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova cu destinaţia Murmansk (nord), un avion Superjet 100 a făcut cale întoarsă pentru o aterizare de urgenţă, cu rezervoarele pline, în cursul căreia trenul de aterizare s-a rupt şi coada avionului a luat foc în urma contactului cu pista.

Din cei 78 de pasageri şi membri ai echipajului, 41 au murit. Ambii piloţi au supravieţuit, la fel ca majoritatea pasagerilor din partea din faţă a aeronavei.

Serdiukov a fost demis de preşedintele rus Vladimir Putin în noiembrie 2012, după mai multe anchete pentru fraudă deschise împotriva societăţii Oboronservis, o întreprindere afiliată Ministerului Apărării şi specializată în aprovizionarea armatei.

Fostul ministru, care a prezidat până în 2011 consiliul de administraţie al Oboronservis, a fost inculpat pentru 'neglijenţă', după care a fost amnistiat discret în ajunul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci în februarie 2014.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării