main logo
329

Europol: Extinderea cooperarării internaționale împotriva terorismului

Agenţia europeană de poliţie Europol a semnat miercuri un acord cu reţeaua forţelor speciale de poliţie ATLAS pentru a asigura o cooperare internaţională în caz de "luări de ostatici, răpiri sau terorism" în Europa.

Europol: Extinderea cooperarării internaționale împotriva terorismuluiEuropol: Extinderea cooperarării internaționale împotriva terorismului

Semnarea acordului a avut loc în marja unei serii de exerciţii antiterorism la scară extinsă în mai multe regiuni europene. Aceste exerciţii includ diferite scenarii, printre care deturnarea unui avion la Madrid şi o luare de ostatici în masă la metroul din Varşovia, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

Înfiinţată după atacurile de la 11 septembrie din SUA, reţeaua ATLAS reuneşte unităţi speciale de intervenţie din cele 28 de state membre UE, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Potrivit lui Catherine De Bolle, directoarea executivă a Europol, acordul va aduce o "valoare adăugată la pregătirea forţelor de ordine" şi va permite sporirea "securităţii tuturor cetăţenilor europeni".

"Remarcăm o creştere în amploare a fenomenului crimei organizate în Europa şi vedem şi ameninţarea terorismului. Trebuie deci să avem în orice moment un răspuns eficient al forţelor de ordine", a mai spus Catherine De Bolle.

O demonstraţie în direct a unui asalt tactic a fost realizată la puţin timp după semnarea acordului la sediul Europol, de la Haga. Forţele speciale ale poliţiei au prins doi "suspecţi" folosindu-se de grenade asurzitoare.

"După exerciţii putem face o evaluare şi să stabilim ce putem ameliora data viitoare pentru a fi şi mai bine pregătiţi pentru a răspunde tuturor acestor ameninţări", a mai spus Catherine De Bolle.

Acordul prevede în special instalarea unui birou de susţinere permanentă pentru reţeaua ATLAS în sediile Europol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării