main logo
411

Europa începe pregătirea pentru iarna următoare: Se discută achizițiile

Comisia Europeană şi-a propus ca ţările membre UE să înceapă achiziţiile comune de gaze „până la vară”, a declarat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în ideea de a ajuta statele membre să îşi umple depozitele de gaze şi a evita o criză de aprovizionare în iarna următoare, transmite Reuters.

Europa începe pregătirea pentru iarna următoare: Se discută achizițiile

La finalul primei reuniuni a reprezentanţilor ţărilor membre pentru coordonarea achiziţiilor comune de gaze, care a avut loc luni, Maros Sefcovic a spus că a îndemnat statele membre să interacţioneze rapid cu jucătorii de pe pieţele lor pentru a estima cantităţile de gaze pe care le vor achiziţiona în comun, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Sefcovic a mai spus că a cerut mediului industrial să confirme dacă este interesată să se alăture schemei UE privind achiziţiile comune de gaze care, potrivit speranţelor, executivul comunitar va ajuta Europa să îşi reumple depozitele golite şi să negocieze preţuri mai mici cu furnizorii graţie utilizării puterii colective de cumpărare a ţărilor membre UE.

Lucrăm pe baza unui program strict pentru a ne pregăti în vederea iernii următoare şi pentru sezonul de reumplere a depozitelor, a precizat Maros Sefcovic într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, unii oficiali UE spun că anumite firme mari din sectorul energetic şi-au exprimat reticenţa în a participa la achiziţiile comune de gaze, deoarece ele pot negocia deja propriile lor acorduri cu furnizorii şi au îndoieli că schema UE va permite obţinerea unor preţuri mai mici.

Comisia Europeană intenţionează să dea publicităţii, la începutul primăverii, informaţiile privind cantităţile de gaze pe care statele europene intenţionează să le cumpere în comun, pentru a putea atrage oferte din partea furnizorilor.

Ţările UE trebuie să se asigure că firmele lor locale iar parte la agregarea cererii de gaze cu volume echivalente cu 15% din cantitate de gaze necesară pentru a umple depozitele de gaze ale unei ţări până la 90% din capacitate. 

La nivelul întregului bloc comunitar, această cerinţă de 15% ar fi echivalentă cu o cantitate de 13,5 miliarde metri cubi de gaze, adică o mică parte din importurile totale de gaze ale blocului comunitar, care în 2021, potrivit datelor Eurostat, s-au situat la 338 miliarde metri cubi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării